De tuinkas

on

Handschoenen in de kasHet kan vriezen en het kan dooien, is een oud Nederlands gezegde dat aangeeft dat iets nog alle kanten op kan gaan. In de afgelopen dagen ging het hier in ieder geval alle kanten op met het zomerweer. Regen, wind, toch wel aangename temperaturen en soms een beetje zon. Twijfel je ook altijd of je met dit weer in je moestuin gaat werken? Want net als je begint, voel je de eerste druppels vaak vallen. Met een kas – of serre, zoals mijn zuiderburen zeggen – heb je daar geen last van! Gisteren had ik uitgebreid de tijd om tijdens een van de regenbuien de kas van onkruid te ontdoen en de tomatenplantjes te vertroetelen. Ik zit dan even in mijn eigen kleine wereldje, weg van alle drukte. Jongens hebben een mancave, vrouwen hebben de tuinkas.

Twijfel je nog of je een moestuinkas wil? Ik som een paar voordelen van een kas en tips voor je op:

  • Tomatenmet een kas verleng je je moestuinseizoen. Je kunt in het voorjaar al lekker vroeg sla, rucola en radijzen kweken.
  • de kas is een heerlijke plek om voor de zaaien. Weg met die overvolle vensterbanken in huis!
  • sommige gewassen doen het nu eenmaal beter in een kas, zoals tomaten, komkommers en pepers. Je zult nooit de opbrengst kunnen verrekenen met de kosten van een kas, maar waar kun je anders tien verschillende soorten tomaten kweken?
  • de kas is zomers een mooie opslagplaats voor je potjes en zaden, ’s winters kun je bijvoorbeeld je dahliaknollen vorstvrij bewaren. Hang voor de zekerheid een thermometer in je kas die de laagste temperaturen voor je vasthoudt.
  • een kunststof kas is de goedkoopste optie, een kas met glazen ramen is duurzaam maar ook prijziger. Het loont de moeite om een tweedehands kas op te knappen. Via internet kun je eenvoudig aan glasklemmen e.d. komen. Wij verplaatsten in drie dagdelen een kas van de ene volkstuin naar de andere.
  • in het wisselvallige weer kun je lekker schuilen in de kas, genieten van een warme kop thee en lekker dagdromen terwijl de regen op de ramen tikt. Kijk, dat geeft dan toch weer een romantische draai aan een regenachtige zomerdag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s