Roze tuinbonen

on

roze tuinbonenHet doet mij een beetje denken aan een stripverhaal, die roze tuinboon. Zoiets als Suske en Wiske en het geheim van de roze tuinboon. Teken er een guitig gezichtje op en je hebt een komisch figuurtje dat doldwaze avonturen beleeft. De roze tuinboon: ik had ze nog nooit gezien. Maar toen ik las over het onbekende ras Karmazyn – populair in Oost-Europa – besloot ik zonder te twijfelen dat die een plaatsje moesten krijgen in mijn moestuin. Zouden de jongens er ook in trappen? Of hebben ze meteen door dat het die vieze krengen weer zijn?

Ik was een tikkeltje laat met zaaien dit jaar. Het was koud, ik had nog geen zin. Maar dankzij mijn moestuin-dagboekje kan ik terugzien dat ik de bonen op 19 maart de grond in deed (wat bezielde mij trouwens om dat op mijn verjaardag te doen? Moest ik niet gewoon uit eten gaan en te veel wijn drinken die dag?). Het duurde en duurde, maar op een gegeven moment kwamen ze boven kijken. De planten groeiden prima, maar wie tuinbonen kweekt weet dat het luizengevaar op de loer ligt. Als je vroeg zaait kun je dat risico een beetje voor zijn, maar dat was in mijn tuin niet het geval.

Rozetuinbonen001De luizenstress sloeg toe toen de planten fier omhoog stonden, volop in bloei. Ze bloeien trouwens gewoon wit, die roze bonen. Helaas telde ik slechts twee fanatieke lieveheersbeestjes, en die konden de luizenplaag natuurlijk niet bolwerken (ook een leuke strijd in het stripverhaal…). Mijn buurman had hetzelfde probleem, iedereen in de volkstuin worstelde met de luizen. Hij ging met een mengsel van zeep en chilipoeder aan de slag en ik volgde zijn voorbeeld. Het mocht niet baten. Vervolgens spuitte ik al mijn planten nauwkeurig onder met brandnetelgier. Behalve dat mijn handen twee dagen lang stonken, kropen de luizen vrolijk verder. Uiteindelijk fietste ik naar de plaatselijke tuinwinkel voor een ecologisch bestrijdingsmiddel dat mijn roze tuinbonen redde. En mooi dat ze zijn! Ik ben er echt verliefd op. En we leefden nog lang en gelukkig. Alleen de jongens trapten er helaas niet in.

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Frans schreef:

    Haha, mooi verhaal. Ik heb die roze dit jaar ook voor het eerst. De luizenaanval hebben ze prima afgeslagen (met wat hulp van groene zeep en spiritus) en heel klein geplukt waren ze heerlijk. Net terug van vakantie heb ik de volwassenen exemplaren geoogst. Ook die smaken goed. Zelfs de kinderen (3 en bijna 2) smullen ervan. Wel even dubbel doppen natuurlijk…

    1. susanlambeck schreef:

      Voor dubbel doppen ben ik iets te lui, Frans! Maar mijn jongens eten ze wel, al gieten ze er volop ketchup overheen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s