Lamsoren

on

Lamsoren
Lamsoren

We hadden ze al eens geproefd, deze ziltige blaadjes. Dus toen ik een bakje lamsoren zag liggen bij de Albert Heijn, was ik daar heel blij mee! Ik vind ze heerlijk. Echt jammer dat je ze niet kunt kweken in je eigen moestuin, want deze groente groeit aan de kuststreek. In Nederland groeien lamsoren in Zeeland, waar ze tegenwoordig ook geteeld worden voor de verkoop. Als je daar zelf zeegroente wilt gaan plukken, moet je nog maar eens achter je eigen oren krabben: vorige maand nog schreef de politie bekeuringen uit voor het plukken van lamsoor en zeekraal. Inmiddels ontdekken steeds meer mensen deze delicatesse en ik geef ze helemaal gelijk.

Lamsoren smaken zoutig en het enige dat je hoeft te doen, is ze kort roerbakken. Hoewel wordt aanbevolen om ze met een visje te eten, combineerde ik ze met groenten. Ik dook mijn voorraadkast in en experimenteerde met de groente die ik nog in huis had. Het werd een smakelijk lunchgerecht met gebakken aubergine, lamsoren, gegrilde pijnboompitjes en tomaatjes. Ik vond het leuk om juist uiteenlopende smaken met elkaar te combineren: het zoute van de lamsoren met het zoetige van de aubergine. Een groente uit het Middellandse Zeegebied samen met de zeesla van de Noordzeekust: twee werelden samen op een bordje.

Recept Lamsoren met gegrilde aubergine (lunchgerecht voor 1 persoon)

  • een half bakje lamsoren
  • 3 plakken aubergine
  • een have rode peper
  • twee eetlepels pijnboompitten
  • 4 cherrytomaatjes
  • 1 knoflookteentje
  • olijfolie
lamsoor_recept_02
Lamsoren met gegrilde aubergine

Besmeer de plakken aubergine met olijfolie en een uitgeperst knoflookteentje. Gril als eerste de plakken aubergine, deze hebben de langste tijd nodig. Het mooiste resultaat krijg je in een grillpan. Ik deed er nog een half pepertje bij, zonder zaadjes. Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitjes en houd ze apart. Verwarm een beetje olijfolie in de pan en roerbak hierin de lamsoren. Keer regelmatig om. Als de lamsoren donkerder kleuren en soepel worden, zijn ze klaar. Dit is na ongeveer drie minuten. Snijd de tomaatjes doormiddden en rangschik je lunch op een mooi bordje. Zout toevoegen is niet nodig, de lamsoren smaken van zichzelf al zout genoeg.

Ik betaalde € 2,99 voor een bakje lamsoren bij de Albert Heijn (juni 2015).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s