Tuinieren in big bags

on

stadstuinieren
Stadstuin Garden Mania

Als je het geluk hebt een stukje grond te bezitten, dan maal je er natuurlijk niet om. Je stopt je zaadjes en plantgoed in de aarde en de natuur doet de rest (niet helemaal waar natuurlijk, maar het zou mooi zijn). Het wordt een heel ander verhaal als je wil tuinieren op een dak, een balkon of – om maar even een dwarsstraat te noemen, een verlaten parkeerterrein. Dan moet je woekeren met wat je hebt.

Steeds vaker zie ik grote Big Bags verschijnen in groene steden. Zo was ik vorige week op visite bij Garden Mania: een stadstuin in de Eindhovense wijk Strijp-S. Met veel enthousiasme heeft een groep vrijwilligers daar een moestuin opgebouwd op een parkeerterrein aan de voet van de oude Philips-fabrieken. Een rondje door de tuin liet zien dat je echt van alles kunt verbouwen in de grote met grond gevulde zakken: aardappels natuurlijk, maar ook heel veel kruiden, theeplanten, bieten en tuinbonen. Ik zag volle aardbeienplanten die pronkten met hun zomerkoninkjes. De zwarte bessen hingen klaar om geplukt te worden. Maar het meest verrast was ik toch wel door de kersenboom. Een mini-kersenboompje, speciaal geteeld voor het tuinieren in bakken en zakken, hing al vol met lichtrode kersen. Hopelijk waren ze goed genoeg verstopt voor de hongerige vogels.

_DSC0154
Tuinieren in big bags

Tuinieren in bakken en zakken heeft natuurlijk zo zijn voor- en nadelen, zo ving ik op in gesprek met een van de tuinders. Je hebt altijd het risico op uitdroging, maar de voordelen wegen wel op tegen het extra water geven. De tuin is altijd te verplaatsen, je kunt tuinieren waar je wilt en als je een deal maakt met de plaatselijke bouwmarkt, heb je snel en simpel een big bag stadstuin in elkaar gezet.

Stadstuin Garden Mania is te bezoeken op woensdag, zaterdag en zondag. Je mag zelf je eten en drinken meenemen en blaadjes plukken voor je thee (neem een grote thermosfles heet water mee!) Een leuk uitje, als je het combineert met de gezellige lunchtentjes in de buurt of een van de evenementen op Strijp-S.

In het augustus-nummer van Cashew Stadstuinieren lees je mijn uitgebreide reportage over het bezoek aan Garden Mania en Strijp-S.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s