Royaal gebaar


wpid-img_20150619_092736.jpgEen Rotterdamse school kreeg onlangs 300.000 euro van een softwarebedrijf. Dat noem ik nog eens een royaal gebaar. Griekenland kreeg een miljardenlening van Europa. Ook dat mag je gerust royaal noemen. Nu de Grieken massaal hun geld op aan het nemen zijn, denk ik dat de kans dat we het hele bedrag terug gaan zien, bijzonder klein is. Op Giro 555 kwam ruin 23 miljoen euro binnen voor de slachtoffers van de aardbeving die Nepal recentelijk getroffen heeft. Ook een aanzienlijk, royaal bedrag, maar het lijkt wel of al die cijfers je niets meer doen. Bonussen, schulden, giften, je hoort het, maar beseft soms niet meer waarover het gaat. Gelukkig maken veel kleine daden dat je wel een warm gevoel kunt krijgen. Zo kreeg ik gisteren nog drie prachtige, biologische kroppen sla uit de moestuin van mijn buurman. Als je weet hoeveel tijd in het kweken van je eigen groente gaat zitten, kun je dat ook best ervaren als royaal. In ieder geval pasten ze maar net in mijn fietsmandje.

Het woord royaal betekent dan ook genereus, van flink formaat, gigantisch zelfs. En ook koninklijk kan het zijn, maar daar hebben maar weinigen van ons mee te maken. En aan de bedragen die gespendeerd worden aan de verbouwing van Huis ten Bosch wil ik al helemaal niet denken. Als het er op aan komt, kijken we vaak toch naar onze eigen portemonnee.Toen mij voor het schrijven van mijn verhalenbundel Moestuinmoeder royalties in het vooruitzicht werden gesteld, hoopte ik natuurlijk op een mooi bedrag. Gigantisch zou misschien wat overdreven zijn, maar op z’n minst wilde ik mijn man op een etentje trakteren. Ik schreef het zelfs in het dankwoord van mijn boek. En zo geschiedde.

Vorige week maakte de uitgeverij eindelijk mijn royalties, de vergoeding voor het gebruik van geestelijk eigendom, aan mij over. Het bedrag was voldoende voor een royaal diner, waarvoor we restaurant Sultan uitkozen. Omgeven door hippe jongelui met waterpijpen, het uitzicht op de haven van Breda, genoten we van Turkse humus, kipfilet met feta en sinaasappelsaus, lamsspiesjes en gefrituurde pastinaak. Ik voelde mij gerust wel koninklijk, dat ik van mijn eigen verdiende schrijfsels manlief mee uit kon nemen. Mooier nog is dat ik gewoon voor de lol was gaan schrijven. En misschien is het volgend jaar een ludieke lunch. Of desnoods een patatje op de hoek. De verkoopcijfers van mijn boek zijn immers een beetje ingezakt. Maar ach, het is het gebaar dat telt, toch?

Pssst: je kunt mijn verhalenbundel met 40 columns, tips en recepten nog steeds bestellen! In Nederland bijvoorbeeld bij Bol of Bruna en Boekhandel Standaard in België.

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Kees de Boon schreef:

  Leuk om te lezen Susan! Royaal hoeft inderdaad niet altijd, bijna nooit, met geld te maken te hebben. Ik merk zelf ook dat het delen en ontvangen van oogst met anderen een enorm rijk gevoel geeft. Zowel het geven als het ontvangen.

  Het lijkt me een vluchtige wereld, de wereld van kook- en tuinboeken. Zo schreef ik eens eens deze column over het boek van Sacha de Boer: http://goo.gl/MREMHn

  1. susanlambeck schreef:

   Haha, hij is leuk! Ook zoiets, bn-ers die opeens gaan zingen, acteren, restaurantjes openen, parfums op de markt brengen…zonder hun bekende naam zou het geen hit zijn. Of klink ik nu gewoon een tikkeltje jaloers…;)

   1. Kees de Boon schreef:

    nee hoor, je hebt helemaal gelijk. Neem Rens Kroes en Xelly Cabau van Kasbergen, zonder hun zussen zou ze ook nergens zijn.

 2. susanlambeck schreef:

  Trouwens, door jouw bericht heb ik gisteren wel eindelijk een gerecht gemaakt uit een kookboek dat ik nog nooit gebruikt had! Al was het een groente-stoofpotje dat ik zelf ook wel had kunnen verzinnen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s