Urban farmers

on

Moestuinieren in de stad is hot. Je kunt bijna geen tijdschrift openslaan of krant lezen of er staat wel een voorbeeld in van stadsbewoners met een moestuintje. En of je het nu een volkstuin, buurttuin of stadstuin noemt, het zelf kweken van groente en fruit in je directe woonomgeving is vanaf 2012 een opgaande trend. Op steeds meer plekken komen gezamenlijke tuinen en begroeide parkeerterreinen van de grond. Of je er met zijn allen van kunt eten vraag ik mij af, maar dat het de stad een mooie, aantrekkelijke aanblik geeft, is zeker waar.

Vorig weekend vond de jaarlijkse Dag van de Stadslandbouw plaats. Een zonnige dag, waarop ik ook besloot een rondje te fietsen. Het mooie van zo’n dag is dat je een goede reden hebt om op pad te gaan en je eigen moestuin links te laten liggen. Het werd een heerlijke middag, maar ik pakte het klein aan. Van de meer dan 20 locaties die er in Breda open waren gesteld, koos ik er enkele uit. Eerder die maand was ik al bij de opening van De Bredase Kruidenakker geweest, een nieuw project waar op een braakliggend terrein van de begraafplaats kruiden worden geteeld. De lokaal gekweekte munt en andere kruiden gaan binnenkort zijn weg vinden naar horecagelegenheden in de buurt. Leuk om te weten is dat de initiatiefnemers de grond vonden via de App Terreinidee, die door de gemeente Breda is ontwikkeld om braakliggende terreinen te ‘ontsluiten’.

De Kruidenakker

Mijn eerste stop op de dag zelf was bij de Kapeltuin, waar ik al eerder kwam voor het bonenproject van Sabine. Ik wilde graag zien of haar bonen al op waren gekomen, en hoe zij het geheel had aangekleed met handbeschilderde bordjes. De buurttuin in de wijk Haagse Beemden is een lust voor het oog. Net waar je het niet verwacht, in een vrij troosteloze wijk (oei, dit wordt mij vast niet in dank afgenomen, maar ik woon dan ook liever in een historische stadswijk) bloeien de klaprozen en goudsbloemen volop, staan de aardbeien in vol ornaat te pronken met de eerste zomerkoninkjes en schenken vrijwilligers die dag koffie en thee, met versgebakken havermoutkoekjes (mmm!). Wat mij altijd weer treft als ik in een buurttuin kom, is de betrokkenheid, het enthousiasme en de vriendelijkheid van de tuinders. Het liefst zouden ze je de hele middag op een bankje zetten. Maar we gingen door.

De Kapeltuin

Mijn volgende stop was Belcrum Beach. Ik had mijn jongste zoon namelijk mee weten te krijgen met de belofte om hem daar te trakteren op een ijsje. Begon dit stadsstrand voorgaande jaren nog met enkele big bags met groente, nu was de stadstuin op het asfalt uitgebreid met bakken, een oude boot en een geweldige kas, gebouwd van sloophout en oude kozijnen. De basilicimplantjes stonden er fraai bij, ik werd er een beetje jaloers van. Na wat bijgepraat te hebben met de urban farmers van het project, genoot ik de rest van de middag van het zonnige stadsstrand. Ik had natuurlijk nog meer mooie projecten kunnen bezoeken, maar je kunt niet alles op een dag. Die dag van de stadslandbouw mag wel vaker plaatsvinden van mij. Ik kwam na een hele week werken en schoffelen heerlijk tot rust!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Groentje schreef:

    Jammer genoeg viel het samen met Velt Ecotuinen. MIsschien kan ik er volgend jaar wel bij zijn, want de projecten die je beschrijft, klinken heel interessant!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s