Schatzoeken

on

10455170_674677942586249_3365842204045711208_nWe willen allemaal wel eens met onze neus in de boter vallen. Een prijs winnen, een schat vinden, een onverwacht leuke verrassing doet ons bloed sneller kloppen. Vergeet de belspelletjes, winacties op sociale media en dure loterijen. Met deze vijf schatzoektips heb je veel voor weinig: veel lol, gezelligheid en plezier. Kosten: gering of niets!

1. Geocaching

Bij Geocaching verstopt iemand iets op een plaats. Dat kan een piepklein kokertje zijn, of een plastic doosje met daarin een paar leuke, nutteloze voorwerpen of alleen een logboekje. Over heel de wereld doen mensen mee aan dit grappige spel. Op basis van de GPS-coördinaten op de website van Geocaching ga je op zoek. Vijftien jaar geleden ontdekten wij dit spel, dat toen nog behoorlijk in de kinderschoenen stond. Inmiddels zoeken wij op uiteenlopende plaatsen deze grappige schatten, waarbij de zoektocht groter is dan de uiteindelijke vondst. Van het park om de hoek tot een verre bestemming: ze liggen werkelijk overal. Toen wij een middagje in Venetië over hadden voordat onze vlucht vertrok, zochten wij nog een uurtje naar een schat. Je komt op de meest uiteenlopende plaatsen en je hebt altijd iets te doen. Bovendien maak je ’n wandeling voor kinderen zo een stuk spannender.

Kosten: een hand-GPS of Smartphone. 

2. Op pad met de metaaldetector

Onder de noemer “hier begint het echte werk’ kun je natuurlijk een metaaldetector op de kop tikken (of huren). Dit is dan ook meteen de duurste manier om schat te zoeken. Maar, je vindt altijd wel wat met zo’n apparaat. Sinds manlief zichzelf een detector cadeau deed – toys for boys – gaan onze pubers nog wél mee wandelen. Top-plaats tot nu toe is de verlaten strandtent! Ook handig als je buiten aan het klussen bent en je schroefbitje in het zand gevallen is…

Kosten: vanaf 50 – 100 euro (aanschaf), 12 euro (huren)

3. Vrijmarkten

Vrijmarkten, kringloopwinkels en marktplaats zijn natuurlijk van oudsher dé plek om te gaan schatzoeken. Ik krijg altijd kriebels in mijn buik als ik in de buurt van een kringloopwinkel kom. Om te voorkomen dat je weer te veel meuk mee naar huis neemt, kun je een lijstje met echte wannahaves maken. Of doe net als mijn schoonzus: een vrijmarktwedstrijd! Wie heeft als eerste een paars t-shirt gevonden onder de 2 euro?

Kosten: zelf in de hand

4. Je eigen huis

Duik de kelder in, keer de schuur om of klim de zolder op. In je eigen huis – of dat van je ouders – vind je vaak spullen waarvan je niet meer wist dat je ze had. Ik hoop nog steeds mijn videoband terug te vinden met al mijn kinderavonturen, mijn inmiddels geblokkeerde pinpas en ook meteen maar mijn klimmers-pofzak die ik sinds gisteren kwijt ben. Trek meteen de doos naar voren met oude foto-albums, DVD-opnames of dia’s en je hebt genoeg schatten om een regenachtige middag mee door te komen. “Mam, dat kapsel dat je toen had, dat kan echt niet meer!”

Kosten: geen

5. Poot aardappels

Last but nog least: poot een paar rijen aardappels in je moestuin, in een bak, zak of pot. Het allerleukste schatzoeken begint in augustus, als het loof van de aardappelplanten geel kleurt. Een grote riek erbij, mouwen opstropen en graven maar! Na een uurtje heb je je stoepje vol aardappels en een paar hongerige magen. Nog nooit smaakten zelfgemaakte frietjes zó lekker!

Kosten: 5 euro

Heb jij nog een schatzoek-tip? Zet ‘m hieronder!

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Karen Drost schreef:

  Hoi Susan,

  Leuk blog, ik volg je! Ik heb juist besloten om eens kritisch te gaan schatzoeken in mijn eigen klerenkast. Ik heb teveel en toch niks om aan te trekken. Ik koop zelden kleren maar krijg heel vaak zakken, tassen en dozen vol van vrienden en bekenden. Hartstikke leuk, maar bij dat leuke rokje heb ik geen bloesje, en bij dat leuke bloesje heb ik geen broek of rok. En dus loop ik altijd in dezelfde kleren en blijven die leuke dingen in de kast hangen. Dat moet en kan anders, en daar ga ik de komende tijd mijn best voor doen.

  Groetjes,
  Karen

  1. susanlambeck schreef:

   Wat een verwennerij Karen, om zoveel kleren te krijgen. Maar lastig als je door de bomen het bos niet meer ziet. Lekker schatzoeken dus! Ik hang wel eens alles een tijdje op kleur, dan heb je opeens een weer heel andere blik op je kledingkast. Ik koop ook bijna nooit kleren, maar koop liever een keer een mooi basistuk, zoals laarzen of een jas. Een of twee keer per jaar ga ik naar een kledingruilavond, dat is echt geweldig! Schatzoeken in andermans kasten dus ;). Succes met al je schatten!

   1. Karen Drost schreef:

    Wat een goed idee om je kleren op kleur te hangen/leggen!
    Ik heb bedacht dat ik eens heel kritisch ga kijken welke kledingstukken ik echt leuk vind en graag draag. Daarbij zoek ik dan iets passends (shirt bij broek, rok bij bloes, etc.). Dat zoeken, dat ga ik doen in kringloopwinkels en door zelf dingen te maken. Want ik kan naaien, heb een naaimachine en ik heb al jaaaaren 4 verhuisdozen met stofjes. Allemaal ooit gekocht of gekregen en nog altijd niks mee gedaan. Ik hoef voorlopig de deur niet uit om schatten te zoeken 🙂

   2. susanlambeck schreef:

    Klinkt goed! Veel plezier en succes. Ik ben aan het breien, maar dat schiet nog niet zo op…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s