Ik ben er even niet

on

moestuinmoederToen ik begon met werken, pakweg twintig jaar geleden, woonde ik al samen met mijn huidige man. Wat een feest was dat! Twee inkomens, een huurflat, een oude Opel Corsa en geen enkel grijs haartje op onze bolletjes. De week bestond uit werken, de weekenden waren louter gevuld met plezier. We trokken even snel de stofzuiger door de flat en weg waren we. De kroeg wachtte.

Anno 2015 ziet ons leven er vanzelfsprekend heel anders uit. Er zijn mensen die het lukt om de eeuwige student uit te hangen, maar wij kozen en werden beloond met een fantastisch gezin. Met de komst van onze knullen kwamen ook de zorgtaken: van luiers verschonen tot bezoekjes aan de orthodontist. Van oudergesprekken tot bevroren voeten op het voetbalveld. Iedere ouder herkent dit.

Maar deze week liep mijn agenda en hoofd wel even over.

Naast de twee deeltijdbanen die ik in mijn eentje al heb, moest ik met de kinderen naar de tandarts, een paspoort vernieuwen, naar een cursus en nog een aantal losse, vrijwillige afspraken, zoals de geheel onmisbare yogales en kledingruilavond – je moet immers goed voor jezelf zorgen. Ik lastte op zondagavond voor het eerst een familieberaad in, waarbij manlief mij niet begrijpend aankeek: “ik heb gewoon alles in mijn telefoon staan…” Ja vast. Maar niet dat de fiets van je zoon donderdag in orde moet zijn voor het fietsexamen. Of dat je oudste zoon een werkweek heeft. Of dat morgen onze werkster voor het eerst komt (jaaaaa!) en dat we dus op moeten ruimen (anders loop ze gillend weg). Enzovoort. Want ergens moet je als vrouw aan de bel trekken. De gemiddelde man – al zou die bestaan – heeft er simpelweg geen benul van dat jij overloopt, als je hem er niet op aanspreekt.

Dus toen mijn oog viel op de campagne Ik ben er even niet, begreep ik meteen hoezeer de vrouw en moeder van nu overbelast kan zijn. Al ben ik nog geen mantelzorger, ook onze ouders hebben op z’n tijd de nodige porties aandacht nodig. Wij hebben namelijk beiden al een ouder verloren, dus de periodes van zorg hebben wij voor een deel al achter de kiezen. Nu hoor ik je bijna denken: waarom neemt dat mens dan ook nog een volkstuin van tweehonderd vierkante meter? Nou, hoewel het lijkt alsof die grote volkstuin alleen maar nóg meer werk oplevert, is het ook een smoestuin. Schat, doe jij vandaag de was? Ik moet nu echt naar mijn tomatenplantjes! Ik ben er even niet! Moet je kijken hoe snel je als moestuinmoeder daar weer van oplaadt.

Op dit moment zorgen vrouwen in Nederland twee keer zoveel als mannen. En door de komst van de participatiesamenleving neemt dit alleen maar toe. Met de #ikbenerevenniet campagne wil WOMEN Inc. voorkomen dat deze extra zorg automatisch op de schouders van vrouwen terechtkomt. Zij pleiten voor een nieuwe verdeling van zorg en werk door zowel vrouwen als het bedrijfsleven en de politiek aan te spreken.

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Groentje schreef:

    Goed van je dat je af en toe de verdeling van de taken in vraag stelt. Je belandt zo snel in een routine…

  2. Ria schreef:

    Gelijk heb je! Ik heb zelf een blog over tuinieren en het is dan ook mijn passie. Soms gaan dingen echter aan je voorbij en moet je jezelf (tijdelijk) prioriteiten stellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s