Aandacht

on

radijsjesIedere avond is het vaste prik: we kijken naar het journaal. Als we vroeg klaar zijn met eten, schakelen we zelfs al even over op de journaallus van onze zuiderburen. We zijn ermee opgevoed: nieuws kijken, kranten lezen en tegenwoordig ook websites checken voor de laatste actualiteiten. Het hoort erbij. Je wordt raar aangekeken als je het nieuws niet volgt. Maar de laatste tijd word ik er niet vrolijk van: alle ellende en schofterigheid in de wereld nestelt zich in mijn lijf. Ik raak geïrriteerd. Steeds vaker nemen negatieve gedachten in mij de overhand. Ik foeter op de gebeurtenissen om mij heen. Ik erger mij aan mensen met korte lontjes.

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Ik las het toevallig vandaag ook weer in een boek, dat ik als proeflezer onder ogen kreeg. Aandacht kan alle kanten op gaan en het beste is het natuurlijk als je aandacht positief is: investeren in jezelf, relaties of bijvoorbeeld je werk. Zaadjes planten voor je carrière en water geven. En natuurlijk gewoon de dagelijkse aandacht voor je echte plantjes: mijn ritjes naar de volkstuin nemen alweer toe. De zeven soorten tomaten die ik heb gezaaid, staan nu in de kas te groeien. Het blijft opletten natuurlijk, want de kleine babyplantjes hebben regelmatig water en dus aandacht nodig. Ook probeer ik regelmatig aandacht te geven aan de mensen die mij dierbaar zijn. En dan oprechte aandacht: echt luisteren naar je kind bijvoorbeeld, zonder dat je met een schuin oog op je telefoon kijkt of er nog updates zijn. Een kaartje sturen naar iemand die ver weg woont of juist dichtbij. Of een wekelijks berichtje naar een vriendin die even een time-out nodig heeft. Alles wat je aandacht geeft, groeit! En het is zo gebeurd.

Maar die negatieve associaties, oordelen en berichten, die laat ik eigenlijk liever achterwege. De komende weken richt ik mij liever op de positieve vibes. En waar kan dat nu beter dan in de moestuin?! Lekker aardappels poten, je fysiek inspannen door de composthoop eens om te scheppen, genieten van de eerste knapperige radijsjes en de tuinbonen die opkomen. Als ik nu gewoon besluit om het journaal niet meer te kijken, kan ik elke avond naar de volkstuin. Dan sla ik meteen twee vliegen in één klap: geen negatief nieuws meer, en deze zomer heel veel tomaten!

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. patrick schreef:

  Dat is pas positief door het leven gaan : geen tv-kijken dus ! Er zijn veel positieve berichten maar die komen niet in “het nieuws”, die worden verteld door de mensen om je heen. Ze zijn niet belangrijk voor de “grote media wereld” waarin we leven.

  1. susanlambeck schreef:

   Ja, je hebt helemaal gelijk!

 2. myx0r schreef:

  Goed plan; ik kijk en lees al jaren geen nieuws meer! Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik niks meekrijg (ik volg bijvoorbeeld de Correspondent en de lokale nieuwssite wel op facebook), maar ik heb nu meer controle over wanneer ik mezelf waarover informeer en wat ik wel of niet belangrijk vind. Dat geeft veel rust en ruimte! Want nieuws, laten we wel wezen, geeft ons zo’n verschrikkelijk vertekend beeld van de wereld; het laat immers alleen maar de uitzonderingen zien! Anders is het geen nieuws. Dus tegenover die ene radicale moslim suicidebomber staan miljoenen moslims die helemaal niks bomben. Die gewoon hun eten koken en met hun kinderen spelen. Maar dat krijg je niet mee. Dit vat het eigenlijk wel goed samen: https://www.youtube.com/watch?v=LhF60gvtvkM

 3. gouweleeuw schreef:

  Ja de positieve nieuws is natuurlijk je tuintje dan zie je ook geen negatieve tijd , wat je tegenwoordig zie is echt niet goed te noemen.

 4. Kostelijk Leven schreef:

  Ik kijk meerdere keren per week het 8 uur journaal. simpel weg om een klein beetje bij te blijven en verder… Verder volg ik geen nieuws, lees geen kranten, geen website over nieuws, helemaal niks en ik vind dat heerlijk rustig!

 5. Marielle schreef:

  Inderdaad Susan. Ik kijk geen volwassenen journaal, geen kranten. Geniet van het jeugdjournaal met een heerlijke filter erover en als er echt iets aan de hand is dichterbij dan hoor ik het toch wel mensen om me heen. Wieden maar! Gr marielle

  1. susanlambeck schreef:

   Goed idee, het jeugdjournaal!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s