Zaaisels

on

wpid-img_20150319_152322.jpgIk ben uit de winterslaap! Al wekenlang zie ik online foto’s van zaaitrays, potjes en moestuintjes met piepkleine groene blaadjes die de wereld in komen kijken. Maar al die tijd was ik bezig met … – tja, waarmee eigenlijk? Met werken, koken, hardlopen en allerlei andere leuke dingen. Behalve met zaaien. Op een of andere manier kwam er steeds iets tussen, terwijl het zo gebeurd is. Maar als ik deze zomer wil genieten van zoete tomaten en mijn nieuwe roze tuinbonen, moest ik wel aan de bak. Ik sleepte mezelf van de bank en begon. Zo simpel kan het zijn!

Naast de moestuintjes van zoonlief staan nu bakken met tomatenplantjes. Ik zaaide dit jaar maar liefst zeven soorten tomaten, geïnspireerd door Daphne van Daps Seeds. Zo heb ik de Rebel Yell (haar favoriet), de Stupice en Debora Pink gezaaid, naast nog drie soorten cherrytomaatjes: de sun sugar (een fantastische naam toch?), Zluta Kytice en Black Cherry.

Verder zaaide ik sla, rucola en radijzen in de kas, zodat ik wat vroeger kan oogsten. De tweede ronde ga ik binnenkort buiten zaaien. Voor de sla koos ik Little Gem, die mooie groene minikropjes maakt, niet te snel doorschiet en waarvan je lang kan blijven oogsten. Meestal begin ik binnen te plukken en zet ik meteen wat plantjes buiten. Ook zaaide ik een iets bittere krulsla, maar die is mooi te mengen met andere soorten. Pluksla is ook een van mijn favorieten, omdat die lekker doorgroeit en mooie kleuren heeft. Ik laat soms ook een paar planten doorschieten, zodat ze spontaan hun zaad verspreiden. Dan heb je in het voorjaar nog eerder verse sla. En natuurlijk de rucola, daar kijk ik echt naar uit! Radijzen zijn voor manlief, en die vindt de simpele rode exemplaren het lekkerste.

Vandaag zaaide ik tenslotte twee soorten tuinbonen. De ouderwetse witte tuinbonen gingen in potjes in de kas, nadat ik ze eerst een nachtje in het water had gezet. Ze kiemen dan een stuk gemakkelijker. Ik wist ook nog niet precies waar ik ze ga zetten. Dit jaar ga ik roze tuinbonen proberen, omdat het zo gezellig klinkt. Kan ik mooi mijn kinderen een beetje foppen. Als kind gruwelde ik ook van tuinbonen, maar tegenwoordig vind ik ze echt lekker, zeker in een salade. De roze tuinbonen kocht ik bij Van der Wal en zaaide ik rechtstreeks in de grond (ook na een nachtje dobberen). Als kers op de taart noteerde ik ook nog braaf al mijn acties in mijn nieuwe tuinjournaal. De kop is eraf!

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Elisa schreef:

  Ik kan niet wachten tot al je nieuwe prachtige moestuinupdates 😀

  1. susanlambeck schreef:

   Ik doe mijn best Elisa! 🙂

 2. Flip van de Vrie schreef:

  U heeft veel ervaring met tuinieren kunt u me helpen met tips over het kweken van waterkers?
  zie ook mijn blog
  groet,
  Flip van de Vrie

  1. susanlambeck schreef:

   Hallo Flip, sorry, ik heb nog nooit waterkers geprobeerd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s