Boerenkoolsalade

on

Het boerenkoolseizoen is nu echt voorbij. Vorige week trok ik de laatste stronken uit de moestuin, nadat ik er wel eerst nog wat verse groene blaadjes had afgeplukt. Want onderaan de kale stronk verschenen frisse, kraakheldere blaadjes, die ik nog goed kon gebruiken. Mijn opdracht van die dag was namelijk om een boerenkoolsalade te maken. Nee, ik deed niet mee aan Van Hollandse Bodem. Ik was geheel vrijwillig begonnen aan een detoxweek.

Boerenkool is het meest bekend in onze stampot met worst en een kuiltje jus. En zo eet ik hem ook het liefst. Ik probeerde wel eens wat anders, maar dat draaide uit op een boerenkoolfiasco. Maar de kool rukte op in de newyorkse hipsterscene. Moderne koks gingen ermee aan de haal en maakten smoothies en salades met onze boerenkool! Het schijnt dat er zelfs boerenkoolcocktails, -nagellak en -chocola bestaan. Op Instagram zie ik zelfs mensen die in Azië proberen boerenkool te kweken op hun moestuinbalkon! Oh hail that lovely kale! Ik had niets met dat rauwekool-gedoe, maar nam toch maar de proef op de som. Alles voor de detoxchallenge! Kool is namelijk, zoals veel andere bittere groenten, een groente die je levert stimuleert, precies wat ik nodig had na teveel Belgische trippeltjes.

Zo kwam het dat ik op een avond de boerenkool in stond te wrijven met citroensap, olijfolie en zout. Masseer de olie drie minuten in, zo stond er in mijn detoxmap. Daarna verdween de kool een nachtje in de koelkast, waar je hem trouwens wel een paar dagen kunt bewaren. Door het inmasseren werden de bladeren een stuk zachter. Ik combineerde de kool de volgende middag met noten, avocado en sappige rode druiven. Bovendien ging er een smakelijke dressing doorheen met o.a. ui, maanzaad en mosterd. Hoewel de boerenkoolsalade niet mijn favoriet van de week was, ging hij helemaal op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s