Van Hollandse Bodem

on

wpid-img_20140410_170434.jpgIn navolging van het Britse The Big Allotment Challenge startte gisteren de Nederlandse moestuinwedstrijd op televisie. In Van Hollandse Bodem strijden acht duo’s om de titel moestuinder van het jaar. Als moestuinblogger kan ik natuurlijk niet achterblijven om er iets over te schrijven, al moet ik eerlijk zeggen dat ik liever in de moestuin bivakkeer dan dat ik naar wedstrijden op tv kijk…

In de eerste aflevering werd een beeld gegeven van alle deelnemers, die aan de slag moesten met hun bonenstaken en witte kolen. In de loop van de serie zul je waarschijnlijk de moestuinders beter leren kennen, maar nu weet ik nog niet echt wie het zijn. Waarom doen ze bijvoorbeeld mee aan het programma? Niet alleen omdat tuinieren hun passie is, lijkt mij. Want de meeste moestuinders die ik ken, willen helemaal niet met hun gezicht op televisie…Maar goed, dat is misschien een beetje te ver doorgedacht van mij.

De beelden van de kleurrijke tuinen met zonnebloemen en cosmea’s zijn prachtig, de opzet is logisch en Tooske past prima in het moestuinplaatje. Jonathan Karpathios is sowieso een leuke man en de Dieneke Klompe zal vast heel veel weten over het zelf kweken van groente en fruit. Jammer dat er niet meer van hun kennis en tips in het programma naar voren komen. Welk gerecht maakt Jonathan dan met die prachtige borlottibonen? En hoe kweek je dan de lekkerste witte kool? Er zitten zoveel opdrachten in één aflevering dat de diepgang ver te zoeken is. Nu weet ik wel dat er een online magazine is waarin de tips en recepten terug te zoeken zijn, maar juist beginnende tuinders vinden het leuk om dat gewoon concreet voorgeschoteld te krijgen. Grappig vond ik wel de laconieke houding van Hanne en Hylke: “Alle andere soorten zijn gewoon overleden…”. Een heel reëel antwoord, dat helaas niet werd gewaardeerd. Kromme bonen en dikke stronken komen ook niet door de keuring heen, terwijl die misschien wel het lekkerste zijn. Er had veel meer uitgehaald kunnen worden. Al heb ik nu wel zin om cassoulet te gaan maken…

Heb jij gekeken naar Van Hollandse Bodem? Wat vond je ervan?

12 reacties Voeg uw reactie toe

  1. susanlambeck schreef:

   Ik las het Petra! Helemaal mee eens.

 1. Ingrid schreef:

  Het viel een beetje tegen, ik had inderdaad op meer tips enzo gerekend,(bijv. Hoe houd je de witte kool zo compact mogelijk)

  1. susanlambeck schreef:

   Ja, inderdaad Ingrid, meer tips zouden leuk zijn geweest. Ik kweek trouwens nooit witte kool, want ik ben er niet dol op..

 2. Heidi schreef:

  Ik verspeel er volgende keer geen tijd meer aan. Ik had liever de aanleg van de moestuintjes gevolgd, dan wat ik nu te zien kreeg. Oppervlakkigheid troef!

  1. susanlambeck schreef:

   Inderdaad Heidi, heel oppervlakkig. We gaan voortaan gewoon weer lekker naar buiten 😉

 3. Kees de Boon schreef:

  Ik denk dat ik de serie niet helemaal af kan/wil kijken 😉 Tempo is laag, humor ontbreekt evenals tips en het proces van moestuinieren komt helemaal niet in beeld. Gemiste kans, want met de moestuintjes-hype van de Appie had de EO met dit programma wel degelijk goud in haar handen….

  1. susanlambeck schreef:

   Inderdaad, een gemiste kans!

 4. Ellen den Exter schreef:

  Ik vind het erg jammer dat het programma zo oppervlakkig bleef, er had veel meer uitgehaald kunnen worden. Het Engelse origineel was veel beter, daar heb ik met plezier naar gekeken!

 5. Mariëtte schreef:

  Nou helemaal eens met bovenstaande reacties! Als beginnend moestuin-groentje keek ik vol verwachting uit naar de tips die ik zou gaan krijgen, zoals….wat kun je nu zaaien, wat zijn beginnersfouten, hoe bewerk je de grond? Nou, viel dat even tegen, ze begonnen meteen met een volgroeide tuin!

 6. Madam Elisa schreef:

  Ik heb een stukje gekeken maar vond het echt niks, waar de moestuin om draait komt eigenlijk niet aan de orde. Erg jammer.

 7. Anoniem schreef:

  Ook ik ben zwaar teleurgesteld. Wat een gemiste kans. De Engelse serie is prachtig. Daar heb ik van genoten. Heel informatief en uitgediept.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s