Detoxen terwijl je werkt

on

detox
Voor noodgevallen heb ik altijd nog in de auto een paar noten, abrikozen en dadels…

Een paar weken geleden besloot ik om een intensief detoxprogramma te gaan volgen. Voor het eerst in mijn leven ontzeg ik mijzelf geheel vrijwillig de geneugten van heerlijk geurende verse koffie, koele biertjes en verse boterhammen met kaas. Nu ik op dag vijf van de detoxweek beland ben, vragen veel mensen om mij heen hoe het gaat: Hoe voel je je? Is het vol te houden? En vooral ook: “is dit eigenlijk wel te combineren met een (drukke) baan?

Onder controle…

Mijn ochtend start met een glas water met citroen, een half uurtje later gevolgd door een stevig ontbijt. Dit kan een kom havermout (overnight oats in amandelmelk), zoete bruine rijst met fruit of een shake zijn. Omdat ik alles de avond van tevoren klaar zet en mijn jongens groot genoeg zijn om zelf te ontbijten, ben ik in een zucht klaar. Op de dagen dat ik buiten de deur werk of afspraken heb, ben ik zelfs nog sneller klaar dan toen ik boterhammen at. En ik mag nu geen koffie hė, dat scheelt ook…Dus, de ochtend is onder controle!

Mijn middagmaal bestaat vooral uit salades, met minimaal tien ingrediënten, maar allemaal groenten, fruit, noten en zaden. Dat zijn namelijk de enige voedingsmiddelen die deze week op mijn menu staan. Niets uit pakjes en zakjes en ook geen bonen uit blik. Je moet dus wel tijd hebben om alles klaar te maken. Ook de salades kun je prima ’s avonds voorbereiden en meenemen. Eventueel met de dressing en het fruit apart. Ik red het met het ontbijt prima tot de lunchpauze op het werk en er zijn wel meer collega’s met bakjes en prakjes. Niemand kijkt er meer van op als je in een lege yoghurtemmer in de quinoa zit te prikken (nee, ik heb niet van die hippe bakjes…). Hooguit vragen mensen op de gang of je echt tijdens de lunch die hele liter Griekse yoghurt hebt weggewerkt. So far, so good. Met mijn thermosfles met kruidenthee als vaste detoxvriend kwam ik de ochtend goed door. Ik moest wel een kop koffie doorgeven, die vanzelfsprekend voor mijn neus was neergezet. Overigens, ik heb totaal geen last gehad van flauwte, duizeligheid, hoofdpijn of andere bijwerkingen, alleen een vage spierpijn die je ook voelt als je griep hebt. Maar dat kan natuurlijk bij jou anders zijn als je een detox zou doen.

Meer tijd voor jezelf…

Het middaggedeelte vind ik zelf wat lastiger (gelukkig kan ik ook thuis werken). Omdat je lever rond 14.00 uur het actiefst is, lig ik dan ook as we speak op bed te typen met een warme kruik op mijn lever, om deze extra te stimuleren. Geen gezicht. Niet doen dus op je werk. Het doet mij trouwens wel even denken aan de weken dat ik borstvoeding gaf en op het werk moest kolven. Ook zó onhandig, maar dat terzijde. Het middagprogramma vraagt dus wat meer tijd voor jezelf, ook omdat ik ’s middags nog een berg groenten door de juicer moet duwen en ritjes naar de biowinkel maak voor zakken kikkererwtenmeel, potten misopasta en andere granen en smeersels die ik niet standaard in huis heb, voordat ik de avondsoep kan gaan koken…

Als je werkt en/of een gezin hebt, is zo’n detoxprogramma dus wel een heel gebeuren. Want wie kookt er ’s avonds voor je gezin als jij aan je detoxsoep zit? En waar haal je de tijd vandaag om ’s avonds al die bonen en kiemen te weken als je ook nog een cursus of vergadering hebt? Omdat ik heel veel thuis kan werken en een heel zelfstandig gezin heb, lukt het. Maar als je nu al denkt: “bij mij zou het in de soep gaan lopen”, zou ik wel een detoxprogramma aandurven, maar er dan voor kiezen om ergens aan te sluiten waar voor je gekookt wordt. Want over de detox ben ik namelijk wel heel enthousiast. Ik voel mij fit, licht, uitgerust en vrolijk. Zouden ze dat op mijn werk ook al gemerkt hebben..?

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. gouweleeuw schreef:

  Dan is het wel af zien maar je heb wel mooi resultaat je voelt je gelijk herboren.

 2. Madam Elisa schreef:

  Ik vond de eerste twee dagen moeilijk, daarna viel alles heel erg mee 🙂 Voelde me toen al lekkerder en leerde er heel veel van 🙂 Toen tja toen werd ik volledig vegetarisch hihi 🙂

  1. susanlambeck schreef:

   Ik ben geen vegetariër geworden, maar de rest herken ik wel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s