Doorslaan


foto(5)Vorige week las ik tijdens een ritje Breda – Drachten het tijdschrift Linda. Bij het pompstation viel mijn oog op het kleurrijke blad, met de kop: Rot op met je chiazaad. Omdat ik dat stiekem ook wel eens denk als ik dagelijks al die verse, supergezonde instagramplaatjes voorbij zie komen, kocht ik Linda. Ik moest enorm lachen om het woord Quinoakutten en las hier en daar wat passages voor aan manlief, die achter het stuur mee grinnikte. Want hoewel ik net als Patty Brard het leuk vind om af en toe die superfoods uit te proberen, is alles waar het woordje ‘te’ voor staat, niet goed voor de mens. Althans, dat is mijn mening.

Bij Gorinchem hielden we pauze. De jongens op de achterbank wilden dolgraag naar het restaurant De gouden boogjes (niet zelf bedacht…). Ze bestelden Big Macs, milkshakes en porties friet. Ik hield het bij een tonijnsalade en een smoothie. Braaf hè? Met volle magen stapten we weer in de auto, waar ik het stuur overnam. Met af en toe een dropje in mijn mond stuurde ik vrolijk naar Friesland, waar we een gezellig weekend bij vrienden doorbrachten. Niet met chiazaadjes en sapjes overigens, maar met heerlijk bier, zelfgemaakte pizza’s, chocola en volvette cappuccino’s. Zoals het hoort als je bij vrienden bent. Lekker genieten en de zorg komt later.

Na een ontbijtje met warme eitjes en een stevige wandeling reden we terug naar het zuiden. Manlief kroop achter het stuur en ik kon mooi de rest van de Linda uitlezen. Het verhaal dat mij het meeste raakte, ging over mensen die niet kunnen eten. Ja, echt waar, niet kunnen. Door lichamelijke oorzaken krijgen ze letterlijk geen hap door de keel of neemt hun lichaam niet op de natuurlijke manier de noodzakelijke voedingsstoffen op. Geen lekkere verse croissant, maar ook geen saaie boterham. Hoe moet dat voelen als je niet kunt eten? En dan niet voor een dagje of detoxweek, maar voor de rest van je leven? We hebben er geen idee van, om te moeten leven op sondevoeding. Wat maakt het dan nog uit of je wel of geen brood eet, wel of geen superfoods? Je kunt niet uit eten, niet zomaar met vrienden lang en gezellig tafelen. Terwijl ik nog een greep deed in de zak met vrolijke-dropmix, was ik de rest van de reis stil…

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Madam Elisa schreef:

    Ja eten is iets vreemds, iets fijns en soms iets vreselijks…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s