Bonenschotel met palmkool

on

1-_DSC0077Met vier supermarkten, twee bakkers en een groenteboer op loopafstand belanden we hier niet zo snel in een Hungry Gap. Zo noemt men van oudsher de periode tussen de laatste restjes winteroogst en de eerste verse groenten van het land. Terwijl je misschien zou denken dat die kloof nu plaatsvindt, spreekt men vooral over de periode maart tot mei. Je vriezer is leeg en de eerste oogst laat nog op zich wachten. Bij mij heeft de hongerkloof echter nu al toegeslagen, als ik alleen van mijn moestuin zou moeten leven. Of ik zou elke dag brood met aardbeienjam moeten gaan eten, want daarvan heb ik nog een stuk of tien potten staan. Maar de paar preien, de twee palmkoolplanten en het restje boerenkool in de vriezer is alles bij elkaar natuurlijk niet genoeg om met vier personen van te leven.

Leve de Hungry Gap! Je wordt er immers heel creatief van!

Toch kun je nog simpelweg van die laatste oogst genieten! Bovendien vind ik het een uitdaging om niet naar de supermarkt te lopen en zo lang mogelijk te leven uit mijn tuin en kelderkast. Ik mix mijn laatste restjes groenten uit de volkstuin met lokale producten die ik koop via mijn abonnement van de Boerschappen en wat ik standaard in mijn kelderkast heb staan. Daar zorg ik altijd voor een voorraadje ingeblikte bonen, tomaten, uien, knoflook en bouillonblokjes. Zo ontstond op ’n late zondagmiddag onderstaand eenpansgerecht.

Bonenschotel met palmkool, prei en koolraap (voor vier personen)

  • 2 gesnipperde uien (Boerschappen)
  • 2 teentjes knoflook (supermarkt)
  • 4 dunne preitjes (tuin)
  • 300 gram kip in kleine blokjes (Boerschappen)
  • een halve koolraap (Boerschappen)
  • een half blikje kidneybonen (supermarkt)
  • een klein potje tomatensaus (Boerschappen)
  • 6 mooie palmkoolbalderen (tuin)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • een eetlepel olijfolie

Werkwijze:

1-_DSC0090Snijd de koolraap doormidden en schil de knol. Bewaar de helft voor een ander recept (bijvoorbeeld deze soep). Snijd de koolraap in kleine dobbelsteentjes en kook deze in weinig water in ongeveer tien minuten beetgaar. Snipper de ui en de knoflook fijn. Verhit in een ruime hapjespan de olijfolie en bak de ui en knoflook licht aan. Voeg de paprika, kerrie en komijn toe. Bak de kip ongeveer tien minuten mee. Wil je een vegetarisch gerecht, sla de kip over en doe er gewoon lekker wat meer bonen bij. Snijd ondertussen de prei in dunne ringetjes en was deze goed. Roer de prei door de kip en bak mee. Laat de kidneybonen uitlekken en spoel ze in een zeef af. Doe de bonen, koolraap en tomatensaus in de pan. Roer alles voorzichtig om. Was de palmkool, verwijder de nerf uit de palmkoolbladeren en snijd de kool in smalle reepjes. Voeg de kool toe aan het gerecht en laat alles nog een minuut of tien doorgaren. Rooster een half kopje pijnboompitten in een droge koekenpan en strooi de pitjes als laatste over je gerecht. Maak eventueel af met wat peper en zout.

Wist je trouwens dat er ook een bladkool bestaat met de naam Hungry of Hunger Gap? Die past vast ook prima in deze bonenschotel…

 

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Sophie33 schreef:

    MMMMM! Ik heb het ook gemaakt met palmkool uit de tuin! Héérlijk!

  2. Leuk recept, ik heb er mijn eigen recept van gemaakt met de producten die in mijn tuin stonden te schreeuwen om geoogst te worden, het resultaat was heel goed! Bedankt.
    Ria van etenbijtantemarie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s