Kliekipedia

on

foto(1)Gisteren was het in huize Moestuinmoeder weer restjesdag. Op dinsdag of woensdag gaat alles de pan in wat er nog in de koelkast ligt. Een restje paprika, een paar champignons, een bijna uitgelopen knoflookteen: meestal belandt alles in een grote stoofschotel met stukjes kip, spek of gewoon nóg meer groente. Of alle restjes gaan in een grote pan soep. Wadiwodo soep, noemde mijn vader dat vroeger. Of het werd ‘grippen-staart-maten-soep‘, een mengeling van groente, kippen, ossenstaart (echt een jaren ’70 ding) en tomaten. Mijn moeder gooide alle kliekjes van de hele week in de bouillon. Koken met kliekjes is mij dus met de paplepel ingegoten. Ik kan mij niet voorstellen dat restjes in de kliko belanden, maar als je er niet mee opgegroeid bent, is het misschien een heel ander verhaal.

Gisteren begon SIRE met een nieuwe campagne in de strijd tegen voedselverspilling. Op de website Kliekipedia vind je mooi vormgegeven en duidelijke tips en recepten voor je restjes pasta, brood, zuivel, groente en meer. Voor de doorgewinterde kliekjeskoker staat er nog niet veel nieuws op, maar als je pakweg net de deur uit bent en niet opgegroeid bent met van die madiwodo soep, kun je er wel wat handige weetjes vinden. Een echte eye-opener is dat niet alleen het eten dat je weg gooit geld heeft gekost, maar ook de gehele productie en het vervoer ervan. Slecht voor het milieu en verspilde arbeid. Op het moment dat je zelf je groente en fruit gaat kweken, weet je wel hoeveel tijd en energie erin is gaan zitten. Of als je een abonnement hebt op een pakket met lokale, biologische boodschappen. Want ook dan is er ergens een boer heel hard aan het werk geweest om die prachtige groente te kweken.

Nu ben ik de laatste die hier met opgeheven vinger gaat zitten, want ik ben ook geen heilig boontje. Gisteren verdween er dus toch een restje rijst met kip en saus in de klikopedia. Het was echt te weinig om te bewaren. Bovendien had het al een half uur op het bord van mijn jongste zoon gelegen. Meestal verdwijnt zo’n kliekje dan in de kippenren, maar niet de restjes kippenvlees. Dat zou teveel lijken op kannibalisme. Waar ik ook nogal eens moeite mee heb, zijn droge kapjes van het brood. Ik weet best dat je daar wentelteefjes, koekjes, pannenkoeken en croutons van kunt maken, maar soms ben ik gewoon een beetje lui. En die kippen willen natuurlijk ook wel eens wat anders eten dan dat eeuwige graanvoer, toch?

Wil jij slimmer omgaan met je kliekjes? Kijk op Kliekipedia, lees het boek Koken met restjes is leuk, van Daisy Scholte en Jill Overmaat, of neem een paar kippen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s