Goedkoop eten

on

de prijs van etenAls je weinig geld hebt, grijp je al snel naar goedkope boodschappen en aanbiedingen. Prei voor 19 cent kun je gemakkelijk verwerken in een ovenschotel, quiche of soep. Veel supermarkten stunten met de prijzen van groente en vlees, omdat dat juist de producten zijn waar mensen regelmatig voor naar de winkel gaan. Stunten met een pak wc-papier heeft niet zoveel effect; want weinig mensen zullen een blokje omrijden voor goedkoop toiletpapier. Het gevolg van de supermarktoorlog en de talloze aanbiedingen is wel dat we gewend zijn om voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. Waarom meer betalen dan nodig is? Deze week zag ik een aantal artikelen en documentaires waar ik over na ging denken. Is het wel zo goed dat we nog zo weinig betalen voor eten?

Om te beginnen keek ik naar de documentaire van Panorama De prijs van goed eten, die terug te kijken is op de website van Canvas. In het programma worden diverse boeren, producenten en telers aan het woord gelaten – dikwijls onherkenbaar in beeld – die met hun kolen of wafels op moeten boksen tegen de macht van de grote supermarktketens. De drie grote supermarkten in België – waar de docu is gemaakt – zorgen voor 70% van alle boodschappen in het land. We weten natuurlijk allemaal dat een ritje naar de supermarkt sneller gemaakt is dan een tochtje langs boerderijwinkels, kleine slagers en warme bakkertjes. Tijd is geld en bijna niemand neemt meer de moeite om letterlijk de boer op te gaan. Boer en dier zijn daarvan de dupe, want alles moet goedkoper en sneller. Zweedse zeugen krijgen minstens 20 biggen per keer, terwijl ze maar 15 tepels hebben om de kleine beestjes te voeden. Het laat zich raden wat er met de andere kleine babes gebeurt…

Je zou denken dat we in een welvarend werelddeel als Noord-Europa wel beter voor onze boeren en beesten kunnen zorgen.

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die zich om het wel en wee van boer en dier bekommeren. Door lokale producten te kopen, oogst te halen bij de boer. Maar het is natuurlijk een omschakeling, als je gewend bent om veel kant-en-klaar-voedsel te kopen, voorgesneden groenten en ponden gehakt. Maar wist je dat gehakt aangevuld mag worden met maximaal dertig procent aan vulmiddelen, zoals water en voedingsvezels? Wat is er met ons eten gebeurd? vraag ik mij steeds vaker af. Dus ik ben het langzaam anders gaan doen: ik eet minder vlees en eet bijna elke dag oogst van de boer via een abonnement op de boodschappenkrat van Boerschappen, aangevuld met mijn eigen oogst uit moestuin en kippenhok. Het is misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar zo weet ik in ieder geval waar mijn eten vandaan komt. Nog beter: het smaakt eerlijk én heerlijk!

Wil je zien hoe mensen in andere landen eten? Dan is deze fotoreportage een leuke eye-opener! Hoe rijker, hoe minder groente men eet!

In het februari-nummer van Cashew Stadstuinieren schrijf ik hoe je aan lokale oogst kunt komen.

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Ingrid schreef:

  Heel treffend geschreven!!!!

  1. susanlambeck schreef:

   Dankjewel! Fijn om dat te horen 🙂

 2. elizabeth schreef:

  Bedankt voor de link naar de documentaire van Canvas. Morgen weer naar de boer … 🙂

  1. susanlambeck schreef:

   Graag gedaan en eet smakelijk!

 3. elizabeth schreef:

  Nog even een vraagje Susan …. Is er een site waar iedereen kan zien wat de gemiddelde kostprijs van groente of vlees is? Ik vraag dit omdat ik het moeilijk vind te beoordelen of een prijs fair is of niet.

  1. susanlambeck schreef:

   Interessante vraag, maar ik heb het nog niet gezien…

  2. Marianne schreef:

   Dat is ook een beetje een kwestie van gevoel Elizabeth. Ik ga zelf altijd naar de biologische winkels, misschien zou je een gemiddelde van kunnen nemen? Maar stuntprijzen gaan altijd ten koste van iets of iemand. Het moet uit de lengte of de breedte komen hè?
   Groetjes, Marianne

   1. susanlambeck schreef:

    Mooi gezegd Marianne! Ik denk ook wel eens: als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat meestal ook, dan klopt het dus niet en zit er een addertje onder het gras.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s