Moestuinplan 2015

on

_DSC0494Mijn vierde moestuinjaar staat voor de deur en ik en van plan om het nu weer eens heel gedisciplineerd aan het gaan pakken. Een goede voorbereiding…je kent dat wel. Zaden uitzoeken, sorteren, bestellen en een plan maken. Ik heb er zelfs een keurig boekje voor klaar liggen dit jaar. Hoewel ik daar elk jaar trouw mee begin, verzandt mijn structuur in de loop van het jaar in een vrolijke laissez-faire stijl: hier een rijtje biet, daar wat verloren sla.

Hoewel de meeste groentesoorten in het begin nog netjes volgens het teelplan gezaaid en geplant worden, spring ik er af en toe wat slordig mee om. Opeens staat er een rij bieten naast de spinazie, omdat a. daar plaats is en b. ik te weinig bieten heb. Maar is dat eigenlijk erg?

De meningen zijn verdeeld als het gaat om het nut en de noodzaak van vruchtwisseling. Als je te vaak en te veel dezelfde groentesoorten op hetzelfde stuk grond zet, raakt de grond uitgeput en de gewassen vatbaar voor ziektes en schimmels. Wil je zoveel mogelijk verzekerd zijn van een goede opbrengst, dan is het dus zinvol om hier rekening mee te houden. Van nature ben ik een enorme structopaat: ik hang mijn kleding zelfs op kleur.

Maar ergens diep van binnen zit in mij ook een luie, go-with-the-flow moestuinmoeder die het niet zo nauw neemt met de regeltjes en rijtjes.

Het permacultuur-principe zou misschien wat beter bij mij passen: natuurlijk tuinieren, de plantenvrienden naast elkaar zetten en zo een biologisch evenwicht creëren. Het resultaat zal eerder een eetbare tuin zijn dan een ouderwetse volkstuin die puur gericht is op productie. Het houd het maar in het midden, dan zit ik altijd goed (en krijg ik geen ruzie met het bestuur van het volkstuincomplex). Nette rijtjes met hier en daar wat uitspattingen. Precies zoals ik zelf in elkaar zit!

moestuin zaaiplan

Voor mijn moestuinplan schreef ik eerst alle geplande groenten, fruit en kruiden op een vel papier. Achter elke soort gaf ik met een cijfer aan in welke groep hij thuishoort (Peulgewassen, koolgewassen, bladgroenten, vruchtgewassen en wortelgewassen). Ik weet sommige gewassen namelijk nooit uit mijn hoofd, zoals mais, venkel en snijbiet. Omdat mijn moestuin altijd in een aantal vakken verdeeld is, kun je daarna simpelweg de groenten inplannen. Aardappelen hebben op het volkstuincomplex altijd een aangewezen plek. Mijn aardbeien komen altijd op een plek waar op dat moment toevallig ruimte is. Niet heel doordacht dus, maar soms moet je iets maar aan het lot overlaten…

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Elisa M schreef:

    Geweldig zet! Ik heb er nu al zin in 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s