De moestuintrends in 2015

on

Moestuinieren met kinderen
Pittig klusje, een middag pompoenen plukken 😉

De laatste dagen lees ik veel artikelen over het nieuwe jaar: foodtrends en duurzame voornemens buitelen over elkaar heen op het internet. We gaan verder met onze plannen om lokaal te gaan eten, zelf voedsel te kweken en te zoeken. Ik vind het een mooi voornemen, want hoe meer moestuinmoeders (en -vaders), hoe gezelliger! Moestuinmoeder speelt even voor trendwatcher en voorspelt drie moestuintrends voor 2015!

1. Daktuinen

Nu de wachtlijsten voor veel volkstuintjes oplopen, zoekt men het dak op om te gaan tuinieren. Groenten en fruit kweken op het dak is al langer een trend, maar het wordt nu steeds gemakkelijker. Je kunt de kunst afkijken bij bijvoorbeeld de Dakakkers in Rotterdam, de Dakdokters in Amsterdam of verdwalen op de Daktuinen-startpagina. Wil je het simpel en gemakkelijk houden, dan is een strobaal moestuin een uitkomst. Snelle stappen en planten maar!

2. De luie moestuin

Steeds meer mensen raken gecharmeerd van het moestuinleven, maar jij en ik weten best dat het ook hard werken is. Wil je met een gezin regelmatig uit de moestuin kunnen eten, dan ben je er wel een uurtje per dag aan kwijt. Niet iedereen heeft of neemt daar de tijd voor. Je kunt met een paar vierkante-meter-moestuinbakken natuurlijk een eind komen, maar wil je echt de hele week genieten van eigen oogst, dan neem je in 2015 een moestuinbutler! De eerste moestuinabonnementen mét onderhoudscontract worden dit jaar opgeleverd bij MijnStadstuin in Amsterdam-West. In Lelystad huur je al langer De Tuinbutler bij een volkstuin Je kunt natuurlijk ook een oproep doen op Tuinhulpen of je buurman lief aankijken…

3. De pluktuin

Toen vorige zomer veel boeren en telers door de boycot tegen de Russen een overschot hadden aan tomaten, appels, peren en boontjes, gingen veel mensen aan het plukken bij de boer. Lokale oogst en streekproducten zijn sowieso booming business, gezien het aantal groente-abonnementen dat je af kan sluiten om de oogst van de boer op je bord te krijgen. Buurttuinen en boerenakkers waar je je aardbeien plukt, je aardappels rooit of peren oogst worden populairder dan ooit. Was het vroeger nog vreemd als je moeder tuinbonen ging plukken bij de boer, nu wordt een ritje naar de buurtsuper vervangen door een uitstapje naar de pluktuin. Wil je echt spanning en sensatie, dan ga je wildplukken of voedseljutten.

Heb jij iets vernieuwends gelezen op het gebied van moestuinen? Laat het me weten!

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Anoniem schreef:

  De Tuinbutler …… Echt

 2. Elisa M schreef:

  Tuinbutler… omg ik vind dat wel echt te erg hoor! Dan kan je net zo goed naar de bio groente man… Maar hier gaan we ook weer verder dingen uitproberen in mijn achtertuintje.

 3. Met de vorige reacties eens, laat dat alsjeblieft geen trend worden, de tuinbutler. En dat plukken bij de boer? Zo lang het dan maar een biologische is, anders schiet je niet veel op…

 4. Paul uit de Laan schreef:

  Leuk, vooral die wildpluksite. Maar waar vindt ik Pinot Noir, Carrigan, Merlot en Cabernet Sauvignon?

  1. susanlambeck schreef:

   In de wildplukwijnkelder Paul! Bij jou of bij mij? Happy Newyear!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s