Winter in de moestuin

on

winter in de moestuinIn de winter krijg je de rust om aan je nieuwe plannen te werken (ja, mijn moestuinplan is af en komt binnenkort online), een beetje rond te kuieren en vooral veel bij het haardvuur te zitten. De dagelijkse fietstochtjes om oogst te halen zijn nu echt wel over – en ik begin ze zo langzamerhand te missen. Toch blijven er nog wel wat klusjes over…

Als je nog groenten in je kas of serre heb staan, vergeet ze dan niet om af en toe water te geven. Voordat het water werd afgesloten, heb ik tonnen en gieters met regenwater gevuld.

 

Heb je zin om de kerstkilo’s weg te werken, spit dan je composthoop een keertje om. Er komt nieuwe zuurstof bij, waardoor het composterings-proces een boost krijgt, en jij ook! (ik geef toe, ik heb het op mijn lijstje staan, maar ben er ook nog niet aan begonnen…)

Haal de netten van je zaaivelden af vóórdat het gaat sneeuwen. Ik had gelukkig net alles vorige week opgeruimd, maar veel van mijn volkstuinburen niet. Hun stellages hebben hier en daar flink wat schade opgelopen. Een massa sneeuw weegt meer dan je denkt.

wpid-1419865605352.jpgVergeet niet je wintergroenten te oogsten. Boerenkool is natuurlijk heerlijk, nu er echt de vorst overheen is gegaan. Of dat een feit of fabel is, is nog maar de vraag, zo las ik in De Volkskrant. Door de vorst wordt zetmeel in het blad omgezet in suikers, maar zelfs ervaren tuinders bleken geen verschil te proeven. Ik houd het er maar op dat ik meer zin heb in boerenkool als het buiten flink vriest!

Ook belangrijk om in de wintermaanden te doen: check je voorraadkast! Zo staan er in mijn kelder nog diverse potten aardbeienjam, bramenjam, rabarber en ingemaakte peren. Het wordt hoog tijd om daar nog eens wat lekkere toetjes mee te maken.

En als je al vooruit wilt kijken en de zaaikoorts vast wat aan wilt wakkeren, ga aan de slag met je zadenvoorraad. Check de houdbaarheidsdata op de zakjes, gooi weg wat echt veel te oud is – of probeer gewoon nog een keer te zaaien. Nee heb je, ja kun je krijgen. Schrijf op wat je hebt en wat je nog wilt bestellen. Een mooi klusje voor bij het haardvuur met een bordje boerenkoolstampot!

Heb jij nog meer tips voor de moestuin in de winter? Post ze gerust hieronder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s