Prei

on

_DSC0491Preitjes op mijn dijtjes, zong Ria Valk vroeger. Mensen van boven de veertig kennen het nummer vast nog wel. Vooral die worstjes op mijn borstjes vond ik vroeger een raar idee. Ik heb mijn preitjes gelukkig gewoon in rijtjes. Hoewel het de eerste keer niet zo goed ging met de verkouden prei, lukt het telen van de prei nu wonderbaarlijk goed. Een beetje te goed, want ik geloof dat ik er nog een stuk of veertig heb staan. Prei is een van de weinige groenten die je het hele jaar door kunt telen, maar op een of andere manier vind ik de groente ook een beetje saai. Ik zet ze dus alleen in de herfst in de tuin, zodat ik in ieder geval in de winter nog een beetje kan oogsten. Bovendien geeft volkstuinbuurman Jan mij altijd een berg plantjes die hij overheeft. Ik leen daarvoor zijn superhandige pootstokje en zet de potlooddikke plantjes tegenwoordig op kaarsrechte rijtjes, zodat je er met een blik op oneindig zonder gevaar tussendoor kunt schoffelen. Wist je trouwens dat je het gat vervolgens niet dicht moet maken? Ik ging daarmee in het eerste jaar de fout in. Je laat het gewoon volregenen en het gat slibt vanzelf dicht. Supersimpel dus. En bij droog weer af en toe water geven.

Na het debacle met de aardperen van een paar dagen geleden, voelde ik aan dat ik een simpele en lekkere maaltijd op tafel moest zetten. Want de liefde van de man gaat door de maag. Daar had Ria Valk dan wel gelijk in. En met drie mannen aan tafel heb ik elke dag diezelfde klus te klaren. Meestal gooi ik prei in een preitaart met of zonder spekjes en royaal voorzien van pijnboompitjes, maar ik vond dat het tijd werd voor iets anders. Het werd een goedkope ovenschotel met aardappel, room en ham. Het viel zo goed in de smaak dat ik twee dagen later gewoon het recept herhaalde, maar dan met simpele boogjesmacaroni. Zo komen we wel door de prei heen!

Ovenschotel met prei en ham

  • 3-4 preien, in ringen gesneden en gewassen (€1,00)
  • een pak aardappelschijfjes (voorgegaard) – of zelf schillen en voorkoken (200 gram, €0,79)
  • een pakje houdbare slagroom (€0.47)
  • 3 eitjes (€0,60) of van eigen kipjes 🙂
  • een restje kaas
  • een klontje boter
  • een pakje hamblokjes (125 gram, €0,80)
  • peper en zout

Bak de hamblokjes in een koekenpan licht aan en voeg de prei toe. Laat het geheel een minuut of vijf zachtjes bakken. Vet een ovenschaal in met een beetje boter en doe laag voor laag de aardappelschijfjes en het preimengsel in de schaal. Klop de eieren los met de room, peper en zout en giet het geheel over de schaal uit. Rasp een beetje kaas over de bovenkant heen. Je kunt hier nog genoeg op variëren met restjes paprika, plakjes tomaat, stukjes uit en knoflook. Voor de macaronischotel vervang je de aardappels in het recept door beetgare pasta. Bak de schotel af in een voorverwarmde oven van ongeveer 180 graden. Na twintig minuten is je ovenschotel klaar. Wij aten er een groene salade bij.

Het recept is voor 4 personen. De prijzen zijn gebaseerd op de boodschappenlijst bij Albert Heijn. In totaal kost de ovenschotel ongeveer vier euro.

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Kees de Boon schreef:

    Nu ben ik wel heel benieuwd naar een fotootje van die mooie prei 😉 Die van mij wil nog niet zo dik worden. Misschien dat ik ze nog ff laat staan tot het voorjaar. Het is nu meer een flinke bosui…

    1. susanlambeck schreef:

      Ja, ze staan op de foto een beetje verstopt achter de gele wortelen. Ik denk dat ze nog een beetje verlegen zijn ;). Bij mij is ook niet alle prei even dik, maar dan oogst ik er gewoon wat meer. Dunne preitjes zijn ook lekker toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s