Aardperen


aardperenHet is overduidelijk: de aardpeer, topinamboer, knolzonnebloem of Jeruzalemartisjok rukt op. Weer een voorbeeld van vergeten groenten die onze borden willen vullen. Creatieve koks en moestuinders hadden de aardpeer al langer ontdekt, maar sinds Albert Heijn ze ook in de schappen heeft liggen, kunnen we er niet meer omheen. Moestuinmoeder nam de proef maar eens op de som, vooral omdat de aardperen in haar eigen moestuin welig groeien. En als het bij de buurtsuper twee en een halve euro kost, is de nieuwsgierigheid hier al snel gewekt!

Die aardpeer was er trouwens niet helemaal bewust beland. Toen ik de sleutel kreeg van ‘mijn’ volkstuincomplex, kreeg ik er een paar volkstuinburen bij. Vooral de achterbuurman baarde veel opzien op het complex. De enkele keren dat hij kwam, waren op een hand te tellen. Maar met een wilde bos haar, een joint in de ene hand en een knipschaar in de andere, ploegde hij af en toe door zijn wildernis. Hier en daar plukte hij een framboos, een courgette en een flesje bier. De aardpeer was blijkbaar zijn verdienste, alleen had ik destijds nog  niet door wat hij daar allemaal teelde. Tot de dag dat een van die knollen naar mijn moestuin rolde en zich daar lekker in de aarde nestelde. Aardperen groeien vanzelf uit tot grote bossen, een soort zonnebloemen. Hoewel ik nooit bloemen kreeg, kreeg ik dus wel die aardpeer in de tuin.

Afgelopen zondag werd het hoog tijd om er een stel op te graven, voordat de vorst helemaal zijn intrede zou gaan doen. Ik groef een stel van die wonderlijke knollen uit, die voedzaam zouden zijn en vol smaak zitten. De jongens vonden ze er aanvankelijk wel cool uitzien. Na een schrobbeurt had ik besloten om het recept uit het boek ‘Echt eten‘ te volgen, hoe moeilijk kan het zijn: aan de kook brengen, afgieten en bakken in een flinke klont roomboter. Ik kletste ondertussen wat op Instagram over de aardpeer terwijl de gekke knollen in stukjes lagen te bakken. ‘Het ruikt een beetje naar bietjes’, aldus manlief. De boel karamelliseerde een beetje en werd op tafel gezet, vergezeld van een schotel met kip en champignons en een restje chili (tenslotte is het hier áltijd restjesdag…). Ik was niet bang en schepte royaal op. Manlief nam een kleine schep en de jongens – ja natuurlijk – pikten er beiden het kleinste stukje uit. Jakkes! We begrepen er niets van: terwijl echt iedereen op internet over de aardbeer juicht en jubelt, besloten wij unaniem dat die aardperen vergeten groente mogen blijven. ‘Sorry mam, maar deze mogen naar de kippen.’ Was ik even blij dat ik er geen grof geld voor had betaald. En dat we naast het restje chili achterin de koelkast nog een stel vergeten toetjes vonden…

6 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Simone schreef:

    Hoi moestuinmoeder collega,
    Aardperen zijn vreemd qua smaak en ook de eerste keer gebakken viel erg tegen, zelfs met veel knoflook werd het niet beter. Inmiddels heb ik ontdekt dat ik het door de soep gepureerd lekker vind. Een prei/ aarpeersoepje met wat meegekookte gedroogde champignons…is de beste variant op de vele oogst van de drie meter hoge plant. Succes met het uitzoeken van de zaden en mocht je als uitje nog van jezelf naar zaadhandel Vreeken in Dordrecht mogen, veel plezier. Groetjes Simone

    1. susanlambeck schreef:

      Ah, gelukkig ben ik niet de enige die de smaak niet meteen kan waarderen! Dankjewel Simone!

  2. myx0r schreef:

    ohjeeee, hij staat hier morgen voor het eerst op het menu. Heb een zak vol gekregen van een moestuinvriend, die er laaiend over is. Ik ben benieuwd wat ik er van zal vinden! Ik maak maar meteen een recept van Yvette van Boven, als ik het dan niet lust weet ik zeker dat het aan de aardpeer en niet aan het recept ligt (want zij maakt alles lekker)!

    1. susanlambeck schreef:

      Haha! Veel succes. Ik hoop dat ze bij jullie wel in de smaak vallen. Of dat je kippen hebt 😉

  3. Heidi schreef:

    Ik ben zo blij dat er nog mensen zijn die dat niet lusten! Jakkes, dat komt er hier echt niet in. En aangezien ze geel bloeien, mogen ze zelfs als bloem hier niet binnen 😉

    1. susanlambeck schreef:

      O ja, gele bloemen, ook zoiets! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s