Pluk de dag


foto(8)‘Samen zorg je het beste voor jezelf’, zo luidt de slogan van een zorgverzekeraar. Ik ben het er helemaal mee eens. Vandaag werd ik weer eens met mijn neus op de feiten gedrukt: ik zet mezelf niet snel op de eerste plaats. Jezelf verwennen is ook een kunst en ik ben daar niet zo goed in. Terwijl manlief vandaag de supermarkt verliet met een fles rode wijn en een doos chocola (jawel, voor mij) liep ik met twee goedkope broden de winkel uit. Het is tekenend voor onze relatie, wanneer het gaat om geld: ik ben de zuinige moestuinmoeder met de consuminderdrift, hij vindt dat geld moet rollen. Volgens het Nibud zijn wij niet de enige: opposites attract. ‘Zuinigerds vallen op mensen die het geld graag laten rollen. Of een ‘lange termijn-planner’ is getrouwd met een ‘pluk-de-dag’ type.’

Geldzaken zorgen in veel relaties tot discussie en ruzie. Bij ons is dat gelukkig niet het geval, omdat we grote uitgaven goed met elkaar bespreken. Bovendien verzin ik altijd zo’n aantrekkelijk lange-termijn-doel (lees: een geweldige reis) dat hij er wel in mee gaat. Iets anders gaat het wanneer we uit onze eigen spaarpotjes iets moois kopen. Als ik een goedkope laptop aanschaf, heeft hij zo’n hippe Apple. Zijn telefoon kan net iets meer dan de mijne. Ik houd mezelf voor dat ik dat niet nodig heb. Zonde van het geld, hoor ik het stemmetje in mijn hoofd meteen roepen. Fiets ik negen kilometer naar mijn werk, hij pakt voor die ene kilometer gerust de auto. Sta ik modderige moestuinprei schoon te maken, koopt hij diepvriespizza’s op zijn kookbeurt. Nee, ik zorg niet goed voor mezelf. En ik begin daar behoorlijk moe van te worden, letterlijk en figuurlijk.

Ik zou eigenlijk moeten zeggen dat ik het prima voor elkaar heb: ik moestuinmoeder door het leven, met een quarttime baan (da’s 10 uur per week) en freelance klussen. Toen ik een tijdje geen werk had, kwam mijn consuminderdrift en zelfredzaamheid prima van pas. Maar het is de vraag of de boog altijd zo strak gespannen moet zijn. Met meer werk en meer inkomen, zou ik daar best van kunnen genieten. En dan liefst elke dag. Een big spender zal ik wel nooit worden, maar misschien moet ik wat minder streng zijn. Want zeg nu zelf, na een werkdag heb je gewoon zin in een gemakkelijke kant-en-klaar salade met een berg friet. En niet in opgewarmde bieten uit de vriezer. Gelukkig heb ik straks een chocolaatje bij de koffie. Ik ben met de juiste man getrouwd. En die verre reis plan ik wel in!

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Rob Hoeve schreef:

  hoi Susan,
  Herkenbaar verhaal. Heb altijd een helder voornemen met boodschappen doen. Maar, m’n goede voornemens verdwijnen als sneeuw voor de zon bij het zien van verleidelijke dingen. Zeker in deze tijd is het moeilijk om Sinterklaas niet te moeten teleurstellen. Als Wiebes/Dijsselbloem weer eens een graai naar m’n geld hebben gedaan denk ik maar, :”Aan mijn groenten komen jullie mooi niet”.
  Je hebt gelijk als je zegt “de boog kan niet altijd gespannen staan” maar, het is wel makkelijk om wat in reserve te hebben. Heb dus net weer gauw een maaltijd van de tuin gehaald. (en appelbollen voor vanavond bij de koffie).
  groeten aan de anderen,
  Mieke&Rob

  1. susanlambeck schreef:

   Hoi Rob, haha, dat heb je mooi gezegd: aan mijn groenten komen jullie mooi niet! Oh, appelbollen, lekker hoor. Geniet maar van je winteroogst en af en toe jezelf en Mieke verwennen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s