Moneymakers

on

wpid-img_20140905_163158.jpgDe meeste mensen die moestuinieren, doen dit in de eerste plaats voor hun plezier en ontspanning. Het is een hobby die ook wat oplevert: gratis beweging, frisse buitenlucht, als je geluk hebt een bruine toet en heel veel verse oogst. Maar is de volkstuin dan ook een moneymaker, met andere woorden: kun je besparen op je boodschappen door een moestuin te beginnen? Ik zeg volmondig ja, al zijn er ook mitsen en maren.

Ik begon met mijn volkstuin toen ik geen baan meer had. Net toen ik het tuinieren onder de knie begon te krijgen, stopte ook mijn ww-uitkering. Mijn moestuin werd mijn moneymaker: ik zocht alle zaaimomenten en groentesoorten zo uit, dat ik elke dag met mijn gezin van vier uit de tuin at. Een keer per week haalden we een vracht boodschappen uit de goedkoopste supermarkt van de stad en zo redden we het met één inkomen. Maar zulke dingen gaan niet vanzelf. Ik schreef dat al eerder: je moet goed plannen en geen dure gereedschappen, moestuinboeken en prijzige zaden aanschaffen. Kweken doe je dus in oude melkpakken en potjes haal je gratis bij de inpakbalie van het tuincentrum. Door dus heel bewust om te gaan met je moestuinbudget, haal je zeker voor tientallen, zo niet honderden euro’s uit je moestuin.

De echte moneymakers uit mijn moestuin waren dit jaar de grote herfstframbozen (toch al snel een paar euro bij de buurtsuper of groenteman), waarvan ik bakken vol plukte. De stekken had ik gratis en voor niets van mijn buurman gekregen. Ik oogstte tientallen kilo’s aardappelen, waar we maandenlang van aten. Een zakje pootaardappels haal je er met veel gemak uit. Ook de bramen – weer een andere gratis stek – hadden een prima opbrengst. Wij hoeven dan ook nooit meer jam te kopen. Aardbeien, nog zo iets: als je de stekken ieder jaar opnieuw uitplant, eet je altijd gratis je eigen zomerkoninkjes!

Maar mijn tomaten heten écht moneymakers: het staat bekend als een oud ras met een goede opbrengst. Dit jaar zaaide ik zo’n 20 plantjes: ik zette de helft in de kas en de andere helft in de achtertuin. De vroegste tomaten plukte ik in de kas en later begonnen ook de tomaten in mijn achtertuin te kleuren. Kilo’s tomaten gingen mee naar mijn keuken: in de soep, saus, pasta, chili. Nu weet ik ook wel dat tomaten in het oogstseizoen overal goedkoop zijn en het is dus maar de vraag of je hiermee bespaart. Maar heb je ooit van die zongerijpte tomaten geproefd, vers geplukt uit je eigen tuin? Daar kan niets tegenop. Naast de moneymakers had ik gele pruimtomaatjes, die het schattig deden in de salade. Volgend jaar ga ik zeker meer verschillende soorten tomaten kweken, want je kunt er zoveel kanten mee op. Een tomaatje verveelt nooit. Er ligt al een zakje Pomodori te wachten, dat ik meenam van mijn vakantie in Venetië. Veel moestuintjes zag ik daar natuurlijk niet, met al dat water, maar wel een tuinwinkeltje! En misschien bestel ik nog wat zaden bij de bijzondere webwinkel van Daphne, Daps Seeds. Zij is bezig met het aanleggen van een indrukwekkende collectie tomatenzaden, die zij zelf uit tomaten wint (da’s heel mooi dat zij dat doet, want daarmee kun je echt geld besparen. Op een of andere manier ben ik daar toch te lui voor…). Maar een ding is zeker, volgend jaar ga ik weer genieten van mijn moneymakers!

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Daphne schreef:

    Wat leuk dat je mijn website noemt! Inspireert mij weer om toch eens aan de slag te gaan met die “How To…” pagina die er nodig moet komen. Daarop wil ik gaan uitleggen hoe je met weinig middelen je tomaten zaait, opkweekt en uiteindelijk je eigen zaden wint. 🙂 Nogmaals bedankt. Vind ik heel leuk!

    1. susanlambeck schreef:

      Ik denk dat zo’n How to pagina inderdaad heel leuk en handig kan zijn! Graag gedaan Daphne en veel succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s