Plastic soep


wpid-img_20141031_113217.jpgEr is al veel geschreven over plastic soep: de massa microdeeltjes die in onze oceanen drijft, begint angstwekkende vormen aan te nemen. Nu kun je natuurlijk beginnen met het verminderen van je plastic afval, maar wat heeft het meeste effect? Waar begin je? En hoe houd je dit vol?

Vorig jaar deed ik al een keertje mee met de Zero Plastic Week. De uitdaging is om een week lang zo min mogelijk producten te kopen die in plastic verpakt zijn. Een hele grote uitdaging was het. Het verminderen van je plastic aankopen gaat niet zonder slag of stoot. Ik fietste naar de markt, bracht overal mijn eigen tas mee en als ik die vergeten was, stapelde ik mijn boodschappen allemaal op mijn rechterarm. Balancerend met mijn brood, spaghetti en pot pindakaas hoopte ik dan veilig en wel bij mijn fietsmand te komen. Trouwens, hoe lastig is het om bijvoorbeeld vlees te kopen dat niet in plastic verpakt zit? Ik zag mezelf eigenlijk niet  met een pan naar de slager gaan. Vroeger gingen we gezellig met een pan over de camping, om friet bij het kantoortje te halen. Maar dat is toch anders.

Het inzamelen van de plastic voor die plastic heroe afvalbak is een tweede: na een week struikel ik over de balen afval in mijn piepkleine schuur, want in ons gezin ben ik wel de enige milieufreak. Gedoemd dus om die stinkende zakken (doe ik er nu wel of niet dat vleesbakje in?) naar de afvalbak te brengen. Allemaal niet heel feestelijk dus.

Maar ik heb ‘m gevonden: de ultieme hulp bij het verminderen van de plastic soep is het opletten welke doucheproducten je koopt! Ik wist natuurlijk al lang dat ik fout zat met die heerlijke douche-scrub. Blauwe korreltjes komen niet in een natuurlijk zeepproduct voor. Maar hoe herken je dan wat er in je favoriete tube of fles zit? Als ik de termen al begreep, kon ik in ieder geval die piepkleine lettertjes niet lezen (duh, ik weet ook wel dat ik een leesbril nodig heb). Nu heb ik de handige app van Beat the Microbead! Door de streepjescode van je shampoo te scannen, krijg je meteen de uitslag: geen plastic deeltjes of wel. Dus op een goede dag scande ik alle badkamerproducten op een rij en kreeg ik gelukkig heel veel groene vinkjes. Ik kan met een goed gevoel in bad!

Wist je trouwens dat Nederland het eerste land ter wereld is dat aankondigt eind 2016 vrijwel vrij te zijn van microplastics in cosmeticaproducten? Je lees het hier. De regering verklaart dat de cosmetica-industrie de microplastics tegen die tijd grotendeels zal hebben uitgefaseerd. De regering bepleit bovendien een verbod op de toepassing van microbeads in Europees verband. Goed bezig, Nederland!

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Groentje schreef:

    Knap van Nederland, hopelijk volgt België gauw…

  2. buitenskamers schreef:

    Ik heb de app gedownload en ben gelijk aan het scannen geslagen. Nog niet veel producten waren bekend. De app moet duidelijk nog groeien. Ik heb dus maar een leesbril erbij gepakt en ben de etiketten gaan lezen en heb wat van de gescande producten toegevoegd. Tot nu toe geen microbeads in mijn producten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s