Suikervrije chocola


suikervrije chocolaEen tijdje geleden las ik het boek Zonder Suiker van Anne Marie Reuzenaar. Ik leerde hoe verslavend suiker kan zijn, dat het bijna overal in zit en dat rietsuiker net zo ongezond is als kristalsuiker. Kijk, en ik altijd maar denken dat rietsuiker gezonder was. Ook suikervervangers als honing en agavesiroop voegen een lekkere zoete smaak toe aan je eten of drinken, maar natuurlijk ook calorieën. Hoewel ik al een heel eind op weg ben met het weglaten van suiker uit toetjes, thee en baksels, geef ik toe dat ik nog steeds wel eens zin heb in iets lekker zoets.

Al moet ik zeggen dat mijn smaak aan het veranderen is. Een gebakje op mijn werk was opeens mierzoet.

Op de verjaardag van mijn buurvrouw proefde ik van verschillende chocolaatjes zonder suiker en ik moet zeggen, het smaakt naar meer! Mijn buurvrouw had chocola van Chokay. Het merk Chokay maakt chocola gezoet met stevia, je kent het wel, dat plantje met de zoete smaak. Daarnaast gebruiken de makers van Chokay zoveel mogelijk biologische ingrediënten en is de cacao UTZ-gecertificeerd. Allemaal heel nobel en belangrijk, maar bij chocola is het ten eerste belangrijk dat het lekker is. Zo lekker dat je er van kunt blijven eten. Dat weet ik natuurlijk ook wel, dat dat niet goed is. Maar van deze chocola blijf ik in redelijke proporties. Ik proefde samen met mijn gezin van de Milk Almonds, de Peanut Rocks en de Cranberries. Plus nog twee repen heel donkere chocola. Smaken verschillen, maar iedereen had wel een favoriet. Mijn jongste zoon vond de cranberries het lekkerste, een pure chocolade met de bekende zurige smaak. Het lijken net rozijnen, zegt ie. Ik vond het veel te zuur, doe mij maar de Cranberries als in ‘superleuke CD uit 1994’. Evengoed zat er voor iedereen wel een lekker smaakje bij: No need to argue anymore!

Bij manlief staan de pindarotsjes op nummer 1. Het duurde wel even voordat hij doorhad dat er chocola in die bruine zakken zat. ‘Schat, wat doet die haarverf hier op tafel!’. En ik kan de amandelchocolaatjes met kaneel niet weerstaan. Ook het bezoek dat wij de volgende dag een portie voorschotelden, at er met smaak van. Hoewel zij toch de voorkeur gaven aan chocola met veel suiker en vet, vonden ze de Chokay heel goed te hebben. Van Chokay moet je echter ook niet de hele dag zitten eten, want het blijft natuurlijk een snoeperij. Ook omdat er de toevoeging maltitol in zit, een zoetstof die wordt gemaakt uit moutsuiker, bijvoorbeeld uit tarwe of mais. Eet je hier teveel van, dan slaan je darmen een beetje op hol. Dat is dan ook het enige nadeel van de Chokay, maar naar eigen zeggen voegen ze dit toe om het toch iets lekkerder te krijgen. Blijkbaar voldoet alleen stevia niet om een echt lekkere smaak te krijgen. Maar ik ben dan ook geen kenner, want dit waren mijn eerste stappen in het luilekkerland van de suikervrije chocola. En weet je hoe dat bij mij nu werkt, dankzij die waarschuwing doe ik al wéken met die ene reep! Elk nadeel heeft zijn voordeel. Ik vind die Chokay wel oké.

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. myx0r schreef:

  Afgelopen week was op tv een uitzending van BBC horizon, over 2 artsen, een eeneiige tweeling. De ene gaat een maand alleen suiker eten, en de ander een maand alleen vet. Wat denk je? Degene die alleen vet at was slechter af dan degene die alleen suiker at! Hij zat zelfs bijna tegen suikerziekte aan op het eind. Bovendien was hij wel 2,5 kilo spiermassa verloren, wat echt slecht voor je is. Daarnaast waren beiden artsen overigens ook wat lichaamsgewicht aan vet verloren, terwijl ze zo veel mochten eten als ze wilden. Nu is dit experiment wetenschappelijk gezien natuurlijk niet overtuigend, maar interessant is de uitkomst wel. En de uitkomst wordt door serieuze onderzoeken ook bevestigd.

  Eigenlijk komt het er op neer dat zowel het uitbannen van alleen suiker (wat hier in nederland nogal een rage is lately) als het uitbannen van alleen vet niet nuttig is om je gezondheid te verbeteren. Het probleem zit hem namelijk niet in suiker, en ook niet in vet, maar in de combinatie daarvan. Voedsel dat zowel suiker als vet bevat, liefst in ongeveer gelijke verhoudingen, is het allerslechtst voor ons. Misschien interessant om die aflevering eens op te zoeken dus, voordat je je in allerlei bochten gaat wringen om suiker volledig uit je menu te schrappen 🙂

  1. susanlambeck schreef:

   Ja, ik heb er wel over gehoord en ga zeker kijken! Interessant! En ik wring mij niet in bochten hoor, maar je went vanzelf aan minder zoetigheid. Ik eet het echt nog wel als het zich voordoet. Genieten is ook belangrijk!

   1. myx0r schreef:

    Ja dat is ook zo, zonder genieten heeft al het andere ook weinig zin! ^-^

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s