Een weekje detox


Plasticdeeltjes in de honing. Vijf verschillende soorten suikers in de rundervinken van Albert Heijn. Zomaar twee recente berichten uit de media over ons voedsel. Ik huiver er tegenwoordig van.

Wat is er met ons eten en de natuur gebeurd? En kom bij mij niet aan zetten met de opmerking: ‘De consument vraagt erom’.

Sinds ik een moestuin heb, ben ik mij meer in eten gaan verdiepen. Ik volg wat mensen die er zinnige dingen over schrijven, lees artikelen en boeken, bekijk documentaires. Vanzelf ga je dan bewuster om met je eigen maaltijden. Zo verving ik de alom bekende kuipjes margarine door roomboter, omdat dat veel gezonder zou zijn. En laten we eerlijk zijn, roomboter is ook veel lekkerder. Het hele gezin klaarde er bij op. ‘Eindelijk heeft ze het door’, dacht manlief hardop. Vervolgens las ik over de broodbuik. Zou ik daar ook last van hebben? Ik haalde weer eens wat boeken, las over de voedselzandloper en van het een kwam het ander. Ik eet nu minder brood, meer groenten, anders, gevarieerder en veel lekkerder.

Je gaat je een stuk fitter voelen, zo belooft iedereen. Dat moet ik echter nog gaan zien. Ik weet niet of het de leeftijd is of nog steeds dat hardnekkige Pfeiffervirus dat zich in mijn lichaam verstopt heeft, maar er moet nog het een en ander gaan gebeuren. Detox! Dat lijkt het nieuwe wondermiddel te zijn. Als ik ’s morgens op mijn Instagram-timeline tuur, zit iedereen aan de overnight oatmeal, vers fruit met geitenyoghurt, royaal voorzien van chiazaad, spirulina, hennep en andere superfoods. Ik sprak zo wat mensen en hoorde dat je nog best veel lekkere dingen mocht eten. Zou ik dat ook kunnen?soep

Afgelopen week dronk ik geen alcohol of koffie. Bij het ontbijt at ik van de heerlijke bananenclafoutis zonder suiker of vet. Ik at een fantastische bonenschotel met palmkool uit de moestuin, kraakheldere broccoli en verse soepjes met lente-uit, gele tomaatjes en zwarte bonen. Ik snoepte amandelen en ik dronk elke dag water. En natuurlijk liters groene thee. En ik slikte vier paracetamolletjes met negen vitaminetabletten. Ik snoot een heel pak zakdoeken leeg. Zo’n detoxweekje is goed te doen als je snotverkouden in je bed ligt. Het ging helemaal vanzelf.

Ik neem nog maar een gezonde kop thee. Zonder honing!

De honingtest zag ik voorbij komen in het programma Keuringsdienst van Waarde. De rundervinken van AH waren genomineerd voor het Gouden Windei, een jaarlijkse prijs voor het meest misleidende product.

9 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Elisa Meuwese schreef:

  Als ik kijk in mijn werk schrik ik altijd wel. Zelfs bij kaas dat er geen wettelijke normen zijn wat jong/ jong belegen enz is. Puur eten daar word je toch veel blijer van!

  1. susanlambeck schreef:

   Zeker weten! Ik schrik ook van al het suiker wat overal onnodig in gestopt wordt. En mijn jonge kaas wordt vanzelf belegen, want we eten die niet zo snel ;).

   1. Elisa Meuwese schreef:

    Daar heb je gelijk in, al eet ik bijna geen kaas meer nu ik elke dag tussen de kazen zit 🙂

 2. Anoniem schreef:

  maar…… hoe VOEL je je nu na dat weekje detox? Ben heel benieuwd :-)!

  1. susanlambeck schreef:

   Helaas nog snel moe, maar door het gezonde eten hoop ik snel weer fit te zijn! En qua maag en darmstelsel prima, ik merk dat brood minder goed valt dan soep en groenten. Ik blijf ook nu nog mijn best doen met meer water in plaats van koffie. Een week is immers maar kort!

 3. Esther schreef:

  oeps! die was van Esther, de vorige vraag!

 4. gouweleeuw schreef:

  Hoi jammer dat je nog moe bent neem deze shake en je word weer wat fitter.Neem 2 bietjes raw, pepermuntblaartjes.1 appel, en een beker sinaasappelsap, en blend het geheel in je blender is het nog te dik doe er een halve beker water bij om hem dunner te maken.
  Gr angelique en hoop dat je snel beter word.

  1. susanlambeck schreef:

   Dankjewel voor de tip! Ik eet wel veel bieten, want de moestuin staat er nog vol mee!

   1. gouweleeuw schreef:

    graag gedaan hij is echt heerlijk.

    Wat je ook kan doen is een ananas met een beker sinaasappel en gember die het samen in de blender en blend het geheel als hij dik is doe er nog een beker water bij dan word je gelijk nog een stukje beter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s