Tomaatvechten

on

tomaten moneymakersIk weet niet wat ik er nu eigenlijk van moet vinden: op zondag 14 september staat er in onze hoofdstad een tomaatgevecht gepland op de Dam. Uit protest tegen de Russische boycot van fruit en groenten uit de EU hebben vier jonge ondernemers dit rebelse plan bedacht. Maximaal 2000 deelnemers mogen los gaan met het nationale tomatenoverschot, geïnspireerd door het alombekende Spaanse Tomatina festival. Terwijl telers dag en nacht in de weer zijn om een prachtige groenten af te leveren, wordt zo’n tomatenberg zomaar vernietigd. Is het zonde van de groente, is het een nuttig protest of is het gewoon vermaak? Ik kom er voor mezelf nog niet uit.

Door het moestuinmoederen heb ik een andere kijk gekregen op groenten. Wie zelf zijn tomaten verbouwt, weet hoeveel moeite het kost. En wat er mis kan gaan. Dit jaar begon ik zelf met mijn tomatenkweek, na de aanschaf van een fraaie kas. Nu is dat bij lange na niet genoeg voor een klein opstootje, maar elk zaadje, plantje en tomaatje is met liefde toegesproken. Zoals die teler dat misschien ook doet. Of heb ik nu een romantisch beeld van de sector? In ieder geval ontdekte ik dit jaar de tomaat. Ik begon met het zaaien van de Moneymakers. What’s in a name. Als het om geld gaat, heb je mijn aandacht. De tomaat zou een goede opbrengst hebben en ook buiten zijn mannetje staan. Die belofte is aardig uitgekomen. Inmiddels liggen de laatste tomaten uit de kas op een schaal te rijpen, in gezelschap van een banaan. Die schijnen namelijk het rijpen te bevorderen. En terwijl mijn kasplanten helaas uiteindelijk geplaagd werden door de fytophthora, staan de moneymakers er buiten tegen het schuurtje nog kraakhelder bij. Weliswaar met groene tomaten, maar een beetje najaarszon weet daar wel raad mee. Met een paar planten met gele pruimtomaatjes erbij hebben we de hele zomer genoten van de tomatenoogst. Door de salade, op een bordje met balsamicoazijn en huttenkäse, door de chili, soep en pasta.

Met een beetje weemoed denk ik nu al terug aan mijn eigen tomatenberg. Nou, van tomaten kun je nooit teveel hebben. Een ander verhaal is overigens mijn pompoenenoogst. Ik denk dat ik er dit jaar zeker een stuk of 15 heb geteld. Maar ja, die lenen zich niet zo goed voor een gevecht. Hoewel menigeen wel een pompoentje naar De Russen zou willen afvuren, vermoed ik.

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Debbie schreef:

  Wat een heerlijk blog heb je! Ik kwam via Instagram even neuzen hier, nou dat even kan ik wel vergeten hahaha. Wat een fijne verhalen en mooie plaatjes, je staat nu bij mn favorieten hoor 😀 Ik ga zeker regelmatig even terugkomen om weer een stukje te lezen!
  Groetjes,
  Debbie (@littledotofcreativity)

  1. susanlambeck schreef:

   Dankjewel Debbie! Dat is altijd leuk om te horen 🙂

 2. gouweleeuw schreef:

  is toch zonden van die tomaten ik eet ook tomaten uit mijn tuintje die van mijn zijn geel heerlijke tomaatjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s