Het hele jaar door op vakantie

on

Burano, ItalyMijn opa en oma hadden het vroeger al goed bekeken: ze hielden er een sobere leefstijl op na, maar maakten wél verre reizen. Ze reden in de jaren zeventig met hun caravan door Joegoslavië, gingen naar Marokko, vlogen naar de VS en Canada. In mijn pubertijd begreep ik dat allemaal nog niet zo goed. Als ik in het eenvoudige huurhuisje van mijn grootouders in Amsterdam-West zat, op een oude jaren-vijftig bank, verwonderde ik mij erover dat ze zelfs geen koffiezetapparaat hadden. Vintage-lovers zouden hun vingers erbij aflikken, wat er allemaal in dat huisje staat! Mijn opa en oma werkten allebei, wat heel bijzonder was in die jaren. Maar ze waren toch heel zuinig. Zo gaf mijn oma gerust een pot met gekleurde macaroni als verjaardagscadeau en kreeg ik elk jaar kopjes van de Douwe Egberts-zegels. Ik had natuurlijk liever harde guldens. Mijn oma is al een tijd geleden overleden, maar opa leeft nog. Hij zit nog steeds op dezelfde bank in hetzelfde huis. Martijn Krabbé zou zeggen: dan doe je het goed.

De laatste jaren ontdek ik dat nieuwe spullen vaak maar tijdelijk voor meer plezier zorgen. Niet alleen geïnspireerd door mijn opa. Kijk maar eens naar de verhalen op Becoming Minimalist. Ik smul van deze verhalen. Collect moments, not things, schreef ik vorige week nog bij een fotootje op Facebook. Ik genoot van een weekendje met manlief in een charmant hotel in Utrecht. En dat was dit jaar niet ons enige uitstapje. In maart begonnen we op pad te gaan: met de tent naar Camping Villatoile in de Ardennen. Een weekend wandelen, lachen en genieten van een Belgisch biertje met vrienden. Toen ik begin dit jaar weer eens salaris ontving (na drie jaar werkeloosheid is dat best bijzonder) boekte ik vier tickets naar Venetië. We waren er inmiddels achtergekomen dat het lukte om van één salaris te leven – met veel moeite en flink tuinieren, dat wel. We boekten een appartement via Airbnb en hadden een topweek tussen de gondels en smakelijke pizza’s! In juli pakten we weer de tent en reden we naar Frankrijk. We relaxten op de camping met oploskoffie en lauw bier. Ik kijk nu al terug op een bijzonder jaar, want nooit gingen wij zo vaak vakantie vieren. Tussen alle bedrijven door boekte ik alweer een huisje in België voor het najaar. Ik denk dat ik verslaafd ben…

Ik ben mij ervan bewust dat niet iedereen zo vaak weg kan gaan. Of gewoon maar één keer. Je moet er het geld, de middelen en de gezondheid voor hebben. Zolang ik dit kan, ga ik ervoor. Vakantie vieren is het aller-allerleukste dat er is. Dichtbij en goedkoop, of verder weg en wat duurder. Al moet ik mijn schoenen er stuk voor lopen tot de gaten er in vallen, de hele week boerenkool eten uit de moestuin en de rest van mijn leven door de regen fietsen, omdat wij het vertikken om een tweede auto aan te schaffen. Mijn opa is nu 92 jaar. Als zijn gezondheid het toelaat, gaat hij in oktober met een cruiseschip naar Zuid-Afrika. Ik hoef geen verjaardagscadeautjes meer. Zijn verhaal en belevenissen zijn voor mij het mooiste geschenk.

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Elisa Meuwese schreef:

  Mijn schoonouders gaan ook zo ver, maar leven er zeker niet sober op. Ik hoef persoonlijk niet zo ver weg en anders vind ik het heerlijk in een tent, maar helaas is meneer hier niet van plan om ooit in een tent te kamperen. Maar die sobere levensstijl vind ik wel altijd heel mooi om te zien 🙂 en langzaam om te gaan ervaren.

  1. susanlambeck schreef:

   Dat zeg je leuk: om langzaam te gaan ervaren. Het mag ook nog leuk blijven ;). Heb je al eens gekeken op Airbnb? Wij hebben daar al twee keer een betaalbaar appartement gevonden.

 2. Denise schreef:

  Geweldig! Ons geld gaat ook op aan (verre) reizen. Helaas door ziekte dit jaar de vakantie moeten afzeggen, maar voor volgend jaar staat er een reis naar de VS en Canada gepland. Ik heb niet het gevoel dat wij heel sober leven, maar kijk ik om me heen, dan leven wij vrij minimalistisch en vooral met budgetten en ‘potjes’.

  1. susanlambeck schreef:

   Dat is een heel mooi vooruitzicht! Ik ben twee keer in de VS geweest en vond het geweldig!

 3. Huisvlijt schreef:

  Ik blijf juist altijd het liefste thuis : )

  1. susanlambeck schreef:

   Het is altijd goed om te doen waar jij gelukkig van wordt!

 4. Ingrid schreef:

  Nu de kinderen het huis uit zijn, kunnen wij onze droomreizen waar gaan maken!We gaan er nu maar van genieten, zolang we nog gezond zijn.Je kan wel wachten tot je 65e, maar misschien kan het dan niet meer…

 5. Vera schreef:

  Helemaal mee eens! Onze kinderen zijn 11 en 14 dus het zal niet meer zo lang duren en ze gaan waarschijnlijk niet meer mee op vakantie – daarom proberen we nu juist veel met ze te reizen, samen dingen ervaren. Ook wij leven verder vrij eenvoudig, eten veel uit eigen moestuin en hebben (gelukkig zowel ik als mijn man) weinig behoefte aan “spullen”. En dan kan dat wel, alle vakanties op reis – een kwestie van prioriteiten 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s