Komkommertijd

on

komkommerIk vraag mij al jaren af hoe dat nou eigenlijk zit met dat begrip komkommertijd, tot ik een mailtje kreeg waarin een ex-collega het mij uit de doeken deed. Nooit geweten dat hij gedachten kan lezen. Komkommertijd is een aanduiding voor de rustige zomerperiode waarin weinig nieuws en weinig handel is, zo vermeld de website Onze Taal. Het woord wordt vooral gebruikt in relatie tot de media, die berichten naar buiten brengen die buiten de komkommertijd geen duidelijke nieuwswaarde hebben. Het komkommerseizoen was altijd in de zomer — voor de kwekers een drukke tijd, maar in andere vakgebieden was er dan juist niets te doen. Omdat die seizoenen samenvielen, werd komkommertijd geassocieerd met het gebrek aan nieuws en activiteiten.

Zo zag ik vanmorgen bij het journaal een item over de halsbrekende toeren die onderhoudsmedewerkers uithalen op het John Hancock Center, een honderd verdiepingen tellend gebouw in Chicago. Dat is echt komkommernieuws. Het gebouw stond er ook al toen ik 17 jaar geleden in Chicago was en toen was het al net zo hoog. Daarentegen is er deze zomer ook veel akelig nieuws in de media, waaraan je je maar met moeite kunt onttrekken. De neergestorte MH17, de oorlogssituaties in Oekraïne, Syrië, Gaza en Irak. Nee, ik denk dat het begrip komkommertijd op zijn retour is.

Waar het woord komkommertijd precies vandaan komt, is niet helemaal zeker, aldus Onze Taal. Sommigen zeggen dat het een leenvertaling is van het Engelse cucumber time, dat vroeger in de zomermaanden door kleermakers werd gebruikt. Maar dat is later vervangen door het inmiddels ook weer verdwenen taylor’s holiday en niemand kent nog het woord cucumber time. In het Nederlands wordt het sinds de negentiende eeuw gebruikt; zo had Multatuli het al over “in ‘t hartje van den komkommertyd”.

Een ding is zeker, terwijl ik overvoerd word met video’s, tweets en journaals heb ik helemaal geen gevoel meer dat het komkommertijd is. Ik verlang zelfs naar loze berichten over bejaarden die een wereldrecord lopen, een schoonmaker die 100.000 euro vindt en desnoods een filmpje over een mamabeer die babybeer van de snelweg redt. Of gewoon helemaal geen nieuws: uit met die beeldbuis. Ik ga maar eens kijken of mijn eigen komkommers nog een beetje willen groeien, want zelfs dat gaat niet zo goed deze zomer…

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Groentje schreef:

    Leuk weetje, het is zoiets dat je je elk jaar weer even afvraagt.
    Onze komkommers uit de samentuin doen het best goed, maar we hebben dan ook zo’n onverwoestbaar soort met stekeltjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s