Le potager

on

potagerKen je dat, dat je op vakantie precies hetzelfde doet als vroeger met je ouders? Kastelen kijken, door dorpjes slenteren en over gletsjers glibberen: mijn ouders namen ons op dezelfde manier mee door Europa als ik met mijn eigen jongens doe. En omdat mijn man toevallig ook opgroeide tussen kampeerbusjes en lavendelvelden, vieren wij vaak op dezelfde manier vakantie. Af en toe afgewisseld met iets meer comfort en uitdaging, dat wel. Maar deze zomer bezochten we dus kastelen in de Loire-streek: we liepen kamer in, kamer uit in Chambord en dwaalden door het Kuifje-kasteel Cheverny. Dat laatste was wel de kers op mijn taart, want er lag een prachtige potager bij! Een bloemen-moestuin voor de kasteeldame. Ik haalde er mijn moestuinmoederhart op!

Het kasteel van Cheveny stond model voor het kasteel Molensloot in de stripverhalen van Kuifje, wat voor de jongens dan weer interessant was. Je dwaalt er met gemak een middag rond door de ingerichte kamers, het doolhof (gewoon altijd rechts houden), park en de orangerie (met lekkere taartjes!). Bijzonder aan het landgoed is dat het nog steeds privé-bezit is van de familie Hurault. In het voorportaal van het kasteel prijken naast de lange stamboom de portretjes van de huidige bewoners. Zou dat gezin met die jonge knapen ook elke dag uit de moestuin (moeten) eten? Zou mevrouw de markiezin als het park gesloten is even lekker met de laarzen aan door de tuin schoffelen? Ik vermoed dat ze toch wel een tuinman of tuinvrouw heeft (ja, doe mij zo’n baan!).

J’apporte un pannier de bonheurs du potager, ik neem een mandje geluk uit de moestuin mee.

Aldus de zanger Gilberto Gil. Echt totaal niet mijn muziek hoor, maar zo voel ik mij wel als ik met mijn oogst naar huis fiets. En ook van le potager in Cheverny werd ik heel blij. Zo verwonderde ik mij over de mega-grote bieten, de kraakheldere paksoi en de prachtige artisjokken. Meteen vroeg ik mij af hoe het met mijn eigen moestuin zou zijn, zo’n 600 kilometer verderop. Ik kreeg nog net geen heimwee. De tuin inspireerde mij om volgend jaar de rijen groenten nog meer af te wisselen met bloemen. Nog meer insecten en misschien wat minder onderhoud. Terwijl ik nog even droomde over mijn eigen potager, zaten mijn drie prinsen verderop met lange gezichten te wachten op een bankje. Ook dat was vroeger niet anders…Kom op jongens, morgen gaan we lekker kanoën!

Wil je meer foto’s zien van deze potager? Klik dan door naar het album.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Ingrid Veltkamp schreef:

    Wat een prachtige tuin is dat!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s