Wie tuiniert, die noteert

on

notitieboekjeIk moet eerlijk toegeven dat ik er een beetje slordig in ben: noteren wat ik doe in de tuin, wanneer ik zaai en wat het oplevert. Vorig jaar maakte ik wel een turflijstje van mijn oogst. De rij met streepjes bij de aardbeien was zo lang dat ik wel doorhad dat ik dit jaar niet nog meer plantjes moest zetten. Wie schrijft die blijft, zeggen ze wel eens. En dat zal in de moestuin ook zeker handig zijn. Want welk bietenras deed het in het eerste jaar zo goed? Ik weet het niet meer. Het zakje is al lang natgeregend en ik heb dus niets opgeschreven. Tijd om daar eens verandering in aan te brengen.

Nu ontving ik onlangs een heel degelijk Moleskine notitieboekje van de website Notitieboekjes. Het is een speciaal boekje waarin je als tuinliefhebber al je ervaringen en tips kunt vastleggen: een Passion Journal Garden Moleskine. Nooit geweten dat zoiets bestaat. Het boekje in A5-formaat heeft een zwarte kaft (heel handig als je toch al vieze vingers hebt!) en is ingedeeld in verschillende secties. Zo heb je voorgedrukte pagina’s waar je opschrijft welke plant je hebt gezaaid met alle bijbehorende condities en eigenschappen. Heeft het veel of weinig water nodig? Wanneer heb je het gezaaid en welke problemen ben je tegengekomen? En welke andere groente, fruitsoort of bloem kun je ernaast zetten? Kijk, dat klinkt handig. Want ik heb inmiddels al een hele rij moesttuinboeken in de kast staan, maar als ik in de volkstuin ben, heb ik die stapel natuurlijk niet bij me. Hoewel ik in mijn derde tuinjaar wel wat parate kennis heb, weet ik nog veel dingen niet uit mijn hoofd.

Verderop in het boekje kun je noteren welke gereedschappen, potten e.d. je ergens hebt gespot, wat ze kosten, etc. Je kunt kleine tuinontwerpen maken op het ruitjespapier en opschrijven welke mooie tuinen je hebt bezocht. Eén klein nadeel van het boekje: alle onderwerpen en koppen zijn in het Engels. Tenslotte zijn er nog lege pagina’s voor als je wilt tekenen, plaatjes plakken of zomaar een stukje wilt schrijven. Met drie lintjes die je tussen de pagina’s kunt doen, ben je snel waar je zijn moet. Omdat ik houd van ‘grote stappen, snel thuis’ zal ik waarschijnlijk de lege zakjes in gaan plakken. Ach wie weet, word ik nog een super-gestructureerde moestuinmoeder!

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Elisa schreef:

    Wat een leuk boekje, hier vergeet ik ook alles op te schrijven.

  2. theonlymrsjo schreef:

    Ik ben dol op dat soort boekjes ….. behalve dat ik ze uiteindelijk niet tot nauwelijks gebruik 🙂 Vaak heb ik een soort angst om er in te schrijven of ben ik te eigenwijs en wil ik juist wat anders dan “voorgeprogrammeerd” noteren. Ik ben erg benieuwd naar jouw toekomstige ervaringen. Maar leuk is het wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s