Gier maken


plantengier maken

Ik had als eens gehoord over het maken van plantengier, maar toen ik de moestuin van madame Zsazsa bezocht, werd ik echt aangestoken. Een grote emmer groene prut stond daar te gisten. Met eenmaal per dag omroeren, deed het spul verder zelf zijn werk. Ik nam een emmer en stapte een beetje rond door mijn moestuin: een plukje komkommerkruid hier, een brandneteltje daar. Want ik leerde uit het boek De moestuin van mme Zazsa: hoe meer verschillende planten je in de emmer stopt, hoe beter de plantengier wordt. In haar boek vind je een lijst met planten en hun voedingsstoffen. Had je ooit gedacht dat je zo gemakkelijk extra stikstof of kalium aan je planten toe kunt voegen? Ik vulde mijn emmer met brandnetels, heermoes, zevenblad, komkommerkruid en zuring.

In de zomer is de gier al na enkele dagen klaar, zo schrijft Zsazsa. Maar andere bronnen hebben het eerder over een week of twee. Zo vind je op internet een handig recept voor plantengier. Het is belangrijk dat je het zeeft en altijd verdunt met (regen)water, want anders is het veel te sterk. Meer handige tips voor het gebruiken van gier als bijbemesting lees je bij Velt. Als je niet alles tegelijk gebruikt, kun je het vat of de emmer gewoon laten staan (stinken).

De belangrijkste regels nog een keer op een rij:

 • Verzamel een partij onkruid, zoals brandnetels, heermoes, smeerwortel, etc. en zet deze onder water in een emmer;
 • Roer elke dag tot het water goed donker is. Met een periode van twee weken zit je zeker goed;
 • Zeef de gier en verdun deze met (regen)water voordat je hem gebruikt. Met een verhouding van 1:10 kun je de gier overal gebruiken;
 • Giet de verdunde plantenmest bij groenten die veel voeding nodig hebben, zoals courgette, tomaat, pompoen, prei. Erwten en bonen sla je over.
 • Giet nooit op de bladeren, want dan verbranden ze.

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Elisa schreef:

  Waarom iets kopen als je het ook zelf kunt maken 🙂

  1. susanlambeck schreef:

   Inderdaad, dat denk ik bij bijna alles. Het kost alleen wel veel tijd 😉

 2. Kinna schreef:

  Leuk om te weten hoe het verder is gegaan. Ik heb ook veel onkruid in de tuin. Er zit bij mij weinig voeding in de (zand) grond en ik vermoed dat sommige planten zoals Heermoes/paardenstaart voeding diep uit de grond naar boven halen daar waar het schraal is. ik snipper het tegenwoordig en strooi het dan uit. Komt er meteen wat structuur in de grond.

  1. Jakob Bos schreef:

   Kinna gooi het onkruid in een emmer met water. Niet zoals je schrijft versnipperen op het grond zo krijg je heel veel onkruid je bent als het ware aan het onkruid zaaien.

 3. Jakob Bos schreef:

  Voor structuur gebruik je stro of úit een paarden stal de mest.
  gebruik ook gedroogde stengels uit je tuin leg deze versnipperd als een deken naast de groeiende plantjes.droogje het zand ook niet uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s