Gier maken


plantengier makenOp zijn tijd ben ik best wel gierig, ook in de moestuin. Geld uitgeven kan ik als de beste, maar als het gratis en voor niks kan, sta ik vooraan. Dus toen ik las over het zelf maken van vloeibare mest uit onkruid, klonk mij dat als muziek in de oren! Hoe handig is dat: die berg schijnbaar nutteloze planten verwerken tot een meststof voor de tomaten, courgettes en bieten. Want inmiddels staan alle groenten best wel te groeien, maar ongeduldig als ik ben, wil ik ze graag een boost geven. En dan laat ik de prijzige mest-pakketten in het tuincentrum liever links liggen.

Ik had als eens gehoord over het maken van plantengier, maar toen ik onlangs de moestuin van madame Zsazsa bezocht, werd ik echt aangestoken. Een grote emmer groene prut stond daar te gisten. Met eenmaal per dag omroeren, deed het spul verder zelf zijn werk. Een kind kan de was doen. Ik nam een emmer en stapte een beetje rond door mijn moestuin: een plukje komkommerkruid hier, een brandneteltje daar. Want ik leerde uit het boek De moestuin van mme Zazsa: hoe meer verschillende planten je in de emmer stopt, hoe beter de plantengier wordt. In haar boek vind je een lijst met planten en hun voedingsstoffen. Had je ooit gedacht dat je zo gemakkelijk extra stikstof of kalium aan je planten toe kunt voegen? Ik vulde mijn emmer met brandnetels, heermoes, zevenblad, komkommerkruid en zuring. Je zou er bijna honger van krijgen.

Een paar dagen later staat mijn emmer al flink te stinken (raar, bij Zsazsa rook dat spul nergens naar, of heb ik mij dat verbeeld?) en te schuimen. Ik heb elke dag omgeroerd en het water is al flink donker. In de zomer is de gier al na enkele dagen klaar, zo schrijft Zsazsa. Maar andere bronnen hebben het eerder over een week of twee. Zo vind je op internet een handig recept voor plantengier. Het is belangrijk dat je het zeeft en altijd verdunt met (regen)water, want anders is het veel te sterk. Meer handige tips voor het gebruiken van gier als bijbemesting lees je bij Velt. Als je niet alles tegelijk gebruikt, kun je het vat of de emmer gewoon laten staan (stinken). Nu maar hopen dat ik geen strafpunten krijg in de volkstuin en mijn groenten er blij van worden!

De belangrijkste regels nog een keer op een rij:

  • Verzamel een partij onkruid, zoals brandnetels, heermoes, smeerwortel, etc. en zet deze onder water in een emmer;
  • Roer elke dag tot het water goed donker is. Met een periode van twee weken zit je zeker goed;
  • Zeef de gier en verdun deze met (regen)water voordat je hem gebruikt. Met een verhouding van 1:10 kun je de gier overal gebruiken;
  • Giet de verdunde plantenmest bij groenten die veel voeding nodig hebben, zoals courgette, tomaat, pompoen, prei. Erwten en bonen sla je over.
  • Giet nooit op de bladeren, want dan verbranden ze.

 

 

Advertenties

5 thoughts on “Gier maken

  1. Leuk om te weten hoe het verder is gegaan. Ik heb ook veel onkruid in de tuin. Er zit bij mij weinig voeding in de (zand) grond en ik vermoed dat sommige planten zoals Heermoes/paardenstaart voeding diep uit de grond naar boven halen daar waar het schraal is. ik snipper het tegenwoordig en strooi het dan uit. Komt er meteen wat structuur in de grond.

    • Kinna gooi het onkruid in een emmer met water. Niet zoals je schrijft versnipperen op het grond zo krijg je heel veel onkruid je bent als het ware aan het onkruid zaaien.

  2. Voor structuur gebruik je stro of úit een paarden stal de mest.
    gebruik ook gedroogde stengels uit je tuin leg deze versnipperd als een deken naast de groeiende plantjes.droogje het zand ook niet uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s