Rapen


meirapenIn mei dan zijn de rapen gaar. Ik kocht vorige week een paar allerschattigste meirapen bij de grootgrutter. Ik had er al eens van gehoord, over gelezen, maar nog nooit geproefd. Meirapen, meiknolletjes of knolrapen zijn zo oud als de weg naar Rome. Ze werden namelijk al geteeld door de Grieken en de Romeinen. En de naam verklapt het al: ze zijn in het voorjaar te koop. Rapen die je in de herfst koopt of oogst, heten herfstrapen. Duidelijker kan het niet zijn. Qua voedingswaarde moet je vooral denken aan vitamine C en Calcium. Maar eigenlijk kocht ik ze vooral omdat ze zo mooi waren!

Nadat ze een paar dagen op mijn aanrecht de show stalen, moest ik ze maar eens in de pan gaan hakken. De receptenzoeker van Appie bood geen soelaas. Twee recepten leverde het slechts op, terwijl ik de raapjes daar echt uit de schappen had. Meirapen met gehakte hazelnoten leek mij nogal saai en voor salade met meiraap en appel vond ik het vandaag te koud. Met het nieuwe – overigens fantastische – boek De moestuin van madame Zsazsa schoot ik ook niet op. Zsazsa houdt niet van meirapen, zo las ik. Er werd wel wat gestoofd, en dat leek mij een aardig idee.

Ik dook hier en daar wat ingrediënten op die ook maar zielloos alleen waren. Het werd een restjesdag dus, en dat op de vroege maandag. Hier komt ie:

  • 2 tenen knoflook, geperst of gehakt
  • een kwart groene paprika (alles wat ik nog had)
  • een hele gele paprika
  • desgewenst een uitje (maar ik had ze niet meer)
  • een liter bouillon
  • een theelepel venkelzaadjes
  • een theelepel Italiaanse kruiden
  • een halve theelepel kerrie of kurkuma
  • een halve theelepel paprikapoeder
  • ongeveer 100 gram geraspte kaas
  • een pannetje tagliatelle, tortelini of andere pasta
  • peper, zout

Was de meirapen, snijd de stengel eruit en snijd ze in kleine blokjes. Als de rapen er mooi uitzien, hoef je ze niet te schillen. Fruit de knoflook even aan in een scheutje olie tot ze lichtbruin is. Doe de stukjes raap en paprika erbij. Roerbak een minuut of 5. Voeg de kruiden en de bouillon toe en laat het geheel een kwartiertje zacht stoven. Kook ondertussen de pasta gaar. Meng de pasta met de groenten en de geraspte kaas. Bestrooien met peper, zout en garneren met wat frisgroene basilicum.

meirapen met pasta

Het was even zoeken naar de meiraap, door onze overdaad aan pasta, maar de borden gingen leeg. Zelfs de kinderen vonden het prima te eten, al hadden de venkelzaadjes eruit gemogen. ‘Mam, dat smaakt helemaal niet naar anijs.’ Tja, ze blijven recht voor zijn raap, die jongens.

4 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Martine schreef:

    Meiknolletjes zijn – wat mij betreft – rauw het lekkerst. Schillen en in plakjes snijden

  2. Elisa schreef:

    Ik heb nog nooit Meiknolletjes gehad, maar ga ze zeker proberen!!

  3. Wendy schreef:

    Had ze gisteren voor het eerst gemaakt. Gegratineerd met aardappel, slagroom, wat kaas, p+z en walnoten. Was wel lekker maar had meer kaas moeten hebben.
    Leuke blog heb je!

    1. susanlambeck schreef:

      Dat klinkt goed Wendy! Maar ja, met slagroom en kaas maak je natuurlijk een hoop lekker 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s