Lanterfanten


IMAG0766Oude mannetjes lezen de krant op het rustige Campo San Margherita. De postbodes op Murano varen langs de kade om pakketjes af te leveren. Vrouwen staan geduldig te wachten bij de groenteboot op hun dagelijkse boodschappen. Vorige week bracht ik zes dagen door in Venetië. Dolce far niente, het zalige nietsdoen. Wij gingen er helemaal in mee. Blijkbaar was er wel een vakantie voor nodig, want we waren inmiddels helemaal vergeten hoe dat ging, dat slow living.

Terwijl je vroeger dagenlang met smart op een brief van je geliefde zat te wachten, overlaad je elkaar nu met razendsnelle whatsappjes. Op een regenachtige zondagmiddag kon je uren doorbrengen met het opnemen van cassettebandjes, om de leukste muziek achter elkaar te zetten voor je beste vriendin. Nu volg je elkaar met één klik via Spotify. Als mijn kinderen nu niets te doen hebben, klagen ze dat ze zich vervelen. We zijn niet meer gewend om te lanterfanten, te wachten of niets te doen. Heerlijk op een bankje zitten mijmeren, ik geef toe dat ik het ook ben verleerd.

Slow living, slow food, slow cities. Het begon al in 2008, de nieuwe trend van langzaam en bewust leven. Cafés serveren nu weer handgemalen filterkoffie, waar je minstens een kwartier op moet wachten. Mensen bakken weer zelf brood, en dan niet in zo’n voorgeprogrammeerde broodbakmachine. Die is rijp voor de rommelmarkt. En er is zelfs een keurmerk voor steden en dorpen die het authentieke koesteren en kwaliteit van leven, milieu en streekproducten hoog in het vaandel hebben staan: Cittaslow. Lanterfanten, duimen draaien en voor je uit staren, het is een kunst als je het kunt. In het prachtige Venetië hebben ze het keurmerk eeuwen geleden al verdiend. Ik mis het nu al!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s