Smaken verschillen

on

pastinaken_MoestuinmoederSnijbiet, patissons en pastinaken, mijn kinderen zitten er niet om te springen. Hoezeer ik ook mijn best doe om er een smakelijk gerecht van de fabriceren, ze halen hun neus er voor op. Terwijl de pastinaken een vermogen kosten bij de supermarkt, stond er afgelopen herfst een overvloed in mijn tuin. Ik ga toch niet in mijn eentje mijn vergeten groenten – want dat waren ze letterlijk geworden – op zitten eten terwijl de rest van het gezin aan een bord frietjes zit, om maar een voorbeeld te noemen. Die trouwens overheerlijk waren, van mijn eigen Roseval-aardappeltjes.

Als je begint met het zelf kweken van groente begin je meestal met de gangbare soorten. Wat sla, bietjes, courgette en pompoen. Gemakkelijk en iedereen lust het. Maar het is wel wat saai om jaar in, jaar uit diezelfde rijtjes te zaaien. Dus nu ik mijn derde moestuinjaar in ga, trek ik steeds vaker de stoute tuinschoenen aan. Inmiddels steken de ananaskers en de aardbeispinazie de kop op. En nu er steeds meer mooie kookboeken verschijnen met eenvoudige recepten voor de wat minder gangbare groenten, moet het mij toch ook lukken om mijn oogst aan de man te brengen. Mijn eigen man dan, en twee zonen. Zelf vind ik het namelijk heel leuk om nieuwe smaken te ontdekken.

Het schijnt dat kleine kinderen alle groenten lekker gaan vinden als ze ze tien keer hebben gegeten. Helaas is dat eerder een fabeltje. Nu vind ik dat alles waar de natuur zijn best voor heeft gedaan (en ikzelf weken lang heb lopen zorgen) geproefd moet worden. Wat je zelf kweekt verwaarloos je niet. Het geeft zo’n voldoening om met een mand vol verse groente naar huis te fietsen! Hoe dan ook gaat die waardevolle groente in de pan. In soep of saus verstoppen lukt altijd wel. Ze moeten er maar aan wennen, want dat moestuinieren smaakt naar meer. Voor mij geen zachtgekookte bieten uit plastic meer. En die pastinaken? Daar bakte ik uiteindelijk heel veel chips van. Gewoon niet vertellen wat erin zit…

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Goed advies van die chips. Kan je beschrijven hoe je dat hebt gedaan?

  Bij ons zit er ook een klein kindje, dat liever niets lust, dan iets. Pastinaaksoep was toch te uitgesproken van smaak. Daarom dit jaar toch geen pastinaken in de moestuin. Maar misschien dat chips een nieuwe kans biedt. 🙂

  1. susanlambeck schreef:

   Hoi Patrick,
   Ik schaaf de pastinaken in dunne schijfjes met een snijmachine (keukenmachine) en dan bak ik ze in de frituurpan. Zeezout erop. Niet supergezond, maar wel lekker! Pastinaken hebben inderdaad een uitgesproken smaak. De soep werd hier ook niet zo gewaardeerd. Ik zaai dit jaar wel weer een rijtje, alleen al omdat ik het altijd zonde vind om zaad weg te gooien. Veel succes!

   1. Helaas hebben we geen frituurpan. Ik was al bang dat die nodig zou zijn. 🙂 Misschien dat het ook in de oven lukt, we zullen zien.
    Bedankt!

   2. susanlambeck schreef:

    Ik denk dat het ook wel lukt met een laagje olie in een wok.

 2. Haha ik chanteer mijn gezin (pubers) ….we hadden een zakje gemengde sla uit de winkel en daardoorheen wat verse veldsla uit de tuin….aan tafel: wij eten die smerige planten niet…whaha…..nou dat kan zei ik, maar dan kook ik een hele week niet meer voor jou….want het is gezond en vers en niks mis mee…..bord ging toch leeg 🙂 En er gaat nog heeeel wat komen wat ze nog nooit gegeten hebben…gele bietjes, snijbiet, koolraap, meiraap, courgettes, rode spruitjes….

 3. Jolanda schreef:

  Dat van die chips moet ik ook maar eens proberen, want mijn man en kinderen worden er ook niet enthousiast van. En ik was nog wel zo blij met m’n pastinaken. Snijbiet wordt bij mijn dus gewoon gekookte spinazie. Helaas voor die prachtig gekleurde stelen, want als ik die gebruik hebben ze mijn gefop meteen door 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s