Gescharrel


eierschaalMidden jaren negentig had ik een vriendje in de binnenstad van Breda. Hij woonde op kruipafstand van de kroegen, dus na een avondje stappen bleef ik altijd bij hem slapen. ’s Morgens werd ik nogal eens gewekt door de haan, die aan de achterkant van het oude pand huisde. Tussen de studentenhuizen en winkels liep een gezellig stel Hollandse legkippen. Eieren heb ik er nooit gevonden, maar het stel pluimvee zorgde voor een instant idyllisch boerderijgevoel in de oude binnenstad.

Nederland telt een grote hoeveelheid hobby-kippenboeren. Om mij heen hebben heel wat mensen een paar kippen in de achtertuin. Meestal knutselen vaders een hok in elkaar van een paar overgebleven schuttingplanken of een oud speelhuisje. De kinderen kiezen de kippen uit en geven ze creatieve namen. En moeders is uiteindelijk de klos als de kippen verzorgd moeten worden. Het houden van kippen betekent immers ook: het hok schoonmaken, bij tien graden onder nul twee keer per dag het ijs weghakken en water verversen en het hele hok uitboenen als de kippen bloedluis hebben opgelopen. Ik kan je vertellen dat het idyllische getok en gescharrel je even niets meer kan schelen als de kippenstront in je haren zit.

En toch blijf ik erbij: als je in de stad woont, is het prima te doen om een stel kippen te houden. Met bijna net zoveel werk als het bijhouden van een konijnenkoppel heb je bovendien verse eitjes en altijd een paar dankbare klanten voor de restjes eten van de vorige dag. Je mag tot 60 krielkippen of 100 legkippen houden als hobby, maar dat raad ik je in de stad niet aan. Twee tot vier kippen is meer dan genoeg. In mijn stadstuin scharrelen mijn drie kippen Nugget, Schnitzel en Saté gezellig om mijn voeten (hé, ik heb die namen niet verzonnen!). Een haan heb ik niet, om burenruzie te voorkomen. Met een dagelijkse aanvoer van drie verse eitjes hebben we meer dan genoeg en genieten we wekelijks van eiersalade, pannenkoeken en verse cake. Voor mijn vriendje uit de binnenstad was ik zelf gelukkig geen scharrel: we zijn deze week precies 19 jaar samen.

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. wendy schreef:

  geweldig stuk weer Suus! en die kippennamen!!!

 2. Wilma schreef:

  Hilarisch, die namen. Ik hoop dat ze nog lang eieren mogen leggen en ze hun naam geen eer aan doen.
  Stappen in Breda, mooie herinneringen aan. De Bruine Pij, Hier te breed en daar te lang, de Bommel en van Lente. Goh, wat is dat lang geleden zeg.

  1. susanlambeck schreef:

   Ja Wilma, zulke herinneringen heb ik ook, op dinsdagavond naar de Lente 😉

   1. Wilma schreef:

    Wij op donderdag, tot ’s ochtends vroeg en daarna meteen door naar college. Moet ik nu niet meer aan denken zeg.

 3. gouweleeuw schreef:

  wat leuke namen voor je kippetjes

 4. daisydingen schreef:

  Ik zou ook graag kippen willen, maar krijg dan vaak als commentaar: nou dat zullen je buren leuk vinden. Ik geef dan ook aan dat ik geen haan zou nemen maar dan zeggen mensen vaak: ja maar dan nog. Wat is jouw ervaring met kippen (zonder haan) en buren? hoeveel last kunnen zij daar daadwerkelijk van hebben? En een comment die ik veel krijg, kippen dan krijg je ook muizen en ratten… ?

  1. susanlambeck schreef:

   Ik heb nu ongeveer vijf jaar kippen en geen problemen met de buren. Ook mijn nieuwe buren hebben er nog nooit iets van gezegd. Mijn drie kippen tokken alleen als ze een ei gaan leggen. Ik woon in de stad in een tussenwoning. Je zou misschien krielkippen kunnen nemen? Er bestaat een ras dat heel rustig en tam is, ik weet alleen niet meer hoe die heten. Kleine knipjes maken misschien minder herrie. Ratten heb ik hier nog nooit gezien, muizen wel, maar die hadden we ook al zonder kippen. En we hebben een kat, die vangt ze wel! Soms laat ik de kippen los in de tuin lopen en met de kat erbij gaat dat ook wel goed samen. De eerste keer haalden ze even naar elkaar uit, daarna niet meer en zijn ze aan elkaar gewend geraakt. Succes met je beslissing Daisy!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s