Superfood


wpid-IMG_20140307_091148.jpgMet enige twijfel stopte ik het laatst in mijn winkelmandje: een zak Chia zaad. Via mijn timeline op Instagram word ik dagelijks getrakteerd op foto’s van prachtige, pure ontbijtgranen, groene smoothies en zelfgebakken notenkoeken. Hoe kon ik als Moestuinmoeder achterblijven bij deze gezondheidshype? Want wil ik fit door het leven gaan en het verval liefst een beetje tegenhouden, dan is dat superzaad misschien een goed idee. Al die enthousiaste hashtag-superfood-lovers maakten mij nieuwsgierig.

Er ging een nieuwe wereld voor mij open toen ik de ecologische supermarkt betrad. Sinds ik mijn eigen groente kweek, minder vlees eet en de rest van mijn eten stiekem bij de Duitse discounter haal, was ik niet meer in zo’n biowinkel geweest. Ik vond dat het wel goed zat met mijn ecologische voetafdruk. Ik begon met een gewone zak muesli die ik toch al nodig had. En een pak Quinoa. Daar had ik al eens heerlijke salades mee gemaakt. Maar bij het hennep-poeder en tarwegras liep het water mij niet in de mond. Ik weet dat je het door een smoothie kan doen, maar op een of andere manier had ik er geen trek in. Boerenkool door de smoothie was hier ook geen blijvertje.

Ik koos voor het Chia zaad omdat je het gemakkelijk overal doorheen kan mikken en het toch nergens naar schijnt te smaken. En sinds ik op internet las dat de Azteken het vroeger meenamen op lange tochten en het goed is voor hardlopers, ging ik voor de bijl. Net nu ik trouw mijn zaden door de muesli meng, breekt de discussie los over de zin en onzin van het nemen van superfoods. Ach, ik meng mijn dure Chia zaad maar door de pannenkoeken en de muesli, totdat de pot waarschijnlijk steeds verder naar achteren in de kelderkast wordt geschoven. Wat het echte superfood komt uit mijn moestuin: ik kan niet wachten op de verse bieten, aardbeien en frambozen die ik deze zomer weer volop ga eten. Ik ben er inmiddels al 44 jaar mee geworden, dus met de tweede helft komt het vast ook wel goed.

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. gouweleeuw schreef:

  je superfoods sta gewoon in jouw tuintje ,niks is lekkerder dan je zelf heb gekweekt en daar kan de superfoods niet tegen op.lekker vers en fris en zoet te gelijk wat wil je nog meer.Groetjes Angelique

  1. susanlambeck schreef:

   Inderdaad Angelique! Nog even en de moestuin staat weer vol superfoods!

   1. gouweleeuw schreef:

    Hoi ik heb in mijn tuintje ook vol op gepoot en maar hopen dat het gaat groeien verleden jaar had ik van die lekkere boontjes lekker zoet daar kan een supermarkt toch niet tegen op, ik heb nog lekkere pompoen zaadjes als je hem wilt hebben kan ik het wel voor op sturen dan heb een andere er ook wat aan.
    Groetjes Angelique

   2. susanlambeck schreef:

    Hoi Angelique, aardig aanbod van je, maar ik heb nog genoeg zaad!

 2. Anoniem schreef:

  Hallo Susan
  Ik ben een man van 73 en kweek zolang ik getrouwd ben zelf mijn groente . Ik ben 15 jaar voorzitter geweest van volkstuin vereniging Baarle en nu vice voorzitter . Onze vereniging bestaat uit ongeveer 40 leden waaronder ook 5 vrouwen .wij hebben de lokatie wielerbaan in Baarle .
  Ook mijn kinderen en kleindochters genieten van bloemkool asperges snijbonen Chinese boontjes div. Tomaten div. Sla soorten . Momenteel eten we al raapsteeltjes en spinazie uit de kas. Ook asperges prei uien div klimbonen boeren kool andijvie . Maar ook een aanrader is pastinaak een veelzijdige groente voor bijv. Soep of stampot met aardappel en winter wortel met hache .
  Wil je wat weten
  Laat je vraag komen .
  Gr ik vind het super meer vrouwen zouden hun man moeten stimuleren in deze tijd om samen een tuin te nemen . Kennis is er genoeg op de tuinen .bijv .bij ons zeker 1500 jaar

  Gr Toon Jongenelis

  1. susanlambeck schreef:

   Wat een mooi verhaal Toon, heel leuk om te lezen hoe jij en je familie genieten van al die lekkere oogst. Mijn radijzen en spinazie zijn bijna klaar om te oogsten. Ik wens je nog heel veel plezier in jouw volkstuin! Groetjes van Moestuinmoeder Susan.

 3. nathalie schreef:

  Superfoods zijn wel degelijk gezond hoor! wat het voedingscentrum ook zegt maar daar moet je sowieso niet naar luisteren.

  1. susanlambeck schreef:

   Ik denk ook wel dat ze gezond zijn, Nathalie. Maar dat je ook een heel eind komt met een vers worteltjes en Hollands aardbeitje. Lekker, voordelig en lokaal voedsel. En soms eet ik daar dan quinoa bij…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s