Zaaikoorts

on

wpid-IMG_20140212_164258.jpgTerwijl de ene helft van Nederland de schaatskoorts te pakken heeft, heeft de andere helft zaaikoorts. Als ik om mij heen kijk op alle sociale media, worden er al heel wat tuinbonen, radijsjes en spinazie gezaaid. Wil je kunnen genieten van een rijke moestuin, dan zal je moeten zaaien of op z’n minst kleine plantjes moeten planten. En als je eenmaal de zaadjes in de grond hebt zitten en de kleine groene blaadjes de grond uit piepen, ben je natuurlijk nog niet klaar. Naast wieden, verzorgen en oogsten, blijft zaaien iets dat elke week of maand terugkomt in de moestuin. Net als het leven zelf. Zonder zaaien geen oogst. Of het nu je relaties, kweekbedden of schaatsrondjes zijn, het is goed om zo hier en daar een zaadje te laten vallen. Ook in een kantoortuin. In mijn werk lukte het mij altijd goed om af en toe wat zaaigoed uit te proberen. Ik volgde cursussen, verzon nieuwe projecten en switchte af en toe van baan. Daardoor ben ik gegroeid tot een veelzijdige vrouw. Ik oogst nog elke dag van de kennis die ik heb opgedaan, van projectmanagement tot pottenbakken. Maar nu over tot de moestuin!

In de moestuin was mijn focus vooral gericht op de oogst en het verzorgen van mijn landje. Had ik eenmaal flink wat zaaibedden gevuld, dan sloeg ik aan het wieden. Onkruid vergaat niet, maar het wieden moet niet de overhand krijgen. Bovendien is er ook eetbaar onkruid, dat een plekje in je tuin verdient. Na mijn eerste moestuinjaren heb ik een nieuw mantra aangenomen. Elke keer als ik in de moestuin kom, volg ik drie stappen: eerst oogsten, dan zaaien en tot slot wieden, als er nog tijd over is. Op tijd een nieuw rijtje boontjes, sla of radijsjes zaaien voorkomt dat je na de oogst niets meer te plukken hebt.

Begin je net met een moestuin, zoek dan eerst een zaaikalender op internet. Er staat een handige kalender op zaaikalender.com, die je bovendien kunt volgen op Twitter. Je kunt ook op de achterkant van de zakjes kijken wanneer je kunt starten met zaaien. Als je je zakjes op volgorde in een bakje zet, grijp je niet zo snel verkeerd. Bij mij ligt alles in een grote bak bij elkaar, dat werkt ook, maar kost wel wat meer tijd. Daarnaast begin ik elk moestuinjaar heel gestructureerd met een zaaiplan. In een plattegrond teken ik welke groenten ik in welk deel ga zaaien. En daar houd ik mezelf zo goed mogelijk aan. Want een goed begin is het halve werk, of het nu op de schaatsbaan, in je groentebed of kantoortuin is!

zaaiplan moestuin

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Elisa schreef:

  Wat een fijne planning, hier kunnen we ook ni wachten met zaaien en kweken.

  1. susanlambeck schreef:

   Heerlijk ja! Veel succes en een fijn moestuinjaar gewenst, Elisa!

 2. Anoniem schreef:

  Geweldig en dank je wel voor je plattegrond. Ik was daar zooo benieuwd naar. Ideeen voor mijn moestuintje..
  Patsies

  1. susanlambeck schreef:

   Wat fijn om te horen dat je ideeën op hebt kunnen doen voor je eigen moestuin. Veel succes en plezier!

 3. Wilma schreef:

  Wat een mooie site. Ik wil dit jaar beginnen met een mini-moestuintje aan huis ( vierkante meter tuin ) en een grotere moestuin bij mijn moeder. Helaas woont die 40 minuten rijden bij mij vandaan, maar in plaats van alleen maar koffie drinken, kunnen we natuurlijk ook gewoon in de tuin werken. Ook voor mijn zoontje van 5 vind ik het belangrijk dat hij meer natuurbeleving krijgt. Hij krijgt ook zijn eigen stukje.
  Ik begreep dat je uit Breda komt? Mijn studentenstad. Warme herinneringen aan.

  1. susanlambeck schreef:

   Hoi Wilma, bedankt voor je reactie! Wat een leuk idee om bij je moeder te gaan moestuinieren met je zoontje. Ik ben als student in Breda terecht gekomen en nooit meer vertrokken. Veel succes met zaaien en vooral veel genieten!

 4. Karin schreef:

  Wat een leuke site! Ik ben pas begonnen met een volkstuintje (ook in Breda) en ben volop aan het lezen en zoeken. Je artikelen sluiten mooi aan!

  1. susanlambeck schreef:

   Leuk! Op Facebook vind je Moestuinmoeder trouwens ook met nog meer tips en links. Veel plezier in je volkstuin, Karin!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s