Maat houden


eetmaatjeTango, quickstep, wals, ik heb ze allemaal geleerd. Toonladders met vijf mollen, vertel mij wat. Na jarenlange muziek- en dansles kan ik uitstekend maat houden. Maar maat houden heeft ook te maken met jezelf beheersen en op tijd stoppen. Als je salaris is gestort, kun je beter niet direct alles ongeremd over de balk gooien. Is je voorraadkast net gevuld, dan is het heel verleidelijk om een heel pak koek soldaat te maken. Meestal lukt het mij heel aardig om maat te houden en niet onbeheerst los te gaan. Maar maat houden bij het koken, vind ik nog steeds lastig. Het komt regelmatig voor dat ik weer eens teveel rijst of pasta in de pan gooi, goed voor de zoveelste restjesdag.

Gisteren kreeg ik in de supermarkt dé oplossing mee: Albert Heijn is samen met het Voedingscentrum een actie gestart om verspilling van voedsel tegen te gaan. Zelfs manlief had er al van gehoord, al kan hij heel goed maat houden. Dansen kan hij niet, maar hij kookt altijd keurig een bekertje rijst, waarvan we niet of nauwelijks overhouden. Voor mij zou het dus wel handig zijn en ik nam graag het zogenaamde Eetmaatje mee naar huis. De naam alleen al klonk zó gezellig! Alsof er een klein, grappig mannetje mee naar huis komt, die aan tafel grappen maakt terwijl jij je rijst opschept.

Voedingscentrum en Appie verspreiden deze week een miljoen Eetmaatjes, bedoeld om het milieu en onze portemonnee te ontzien. Je moet er overigens wel een pak rijst of pasta voor kopen van de juiste soort, want voor niets gaat de zon op. Altijd vermakelijk om die dames bij de kassa te zien steggelen, omdat ze dat niet begrijpen. De maatbeker is gratis via de webshop van het Voedingscentrum, maar dan betaal je dik vijf euro verzendkosten. Een pak rijst is dus goedkoper. Terug in mijn keuken bekeek ik de Eetmaat eens goed en bedacht dat ik maar voorzichtig maat moest houden. Met twee volwassenen en twee kinderen leek mij rijst voor drie personen wel genoeg. Ik had er immers nog een uitgebreide groenteschotel bij gemaakt met kikkererwten én vegaburgers. Het resultaat was een overvolle pan met rijst, waarvoor we nog wel vier eetmaatjes uit hadden kunnen nodigen. De streepjes op de maatbeker zijn een richtlijn, die ik nog niet onder de knie heb. Tot die tijd blijft het bekertje van manlief een goed alternatief en hebben mijn kippen een feestmaaltijd. Eens kijken of die dames er ook goed van gaan dansen.

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. gouweleeuw schreef:

  een beker rijst is voor 2 personen als je die maat beker aan houd is het precies goed ,ik doe het altijd zo en hou nooit over.

  1. susanlambeck schreef:

   Ik denk dat wij gewoon erg weinig rijst eten, want een beker is hier genoeg voor vier!

   1. gouweleeuw schreef:

    als je er 2 beter van maakt ,En als je over houd maak je een lekkere rijstpap van Heerlijk Dus je neemt
    2 Bekers rijst
    en 2 bekers water.
    en voor de extra als je een leuk kleurtje wilt doe je er saffraan bij dan word hij geel, En doe je er tomatenpuree bij word hij rood met een smaakje.
    Groetjes Angelique

   2. susanlambeck schreef:

    Rijstpap is lekker, maar ik kookte zilvervliesrijst. Dan smaakt het wat minder, vind ik.

   3. gouweleeuw schreef:

    ja inderdaad dan is het minder mijn wel gezonder en je zit eerder vol.Groetjes Angelique

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s