Voornemens

on

goede voornemensHet nieuwe jaar is alweer even onderweg. Had jij nog goede en misschien ‘groene’ voornemens op 1 januari? En ben je goed op weg of is de moed in je schoenen gezakt? Ik startte het nieuwe jaar met een paar goede voornemens: trainen voor 10 kilometer (hardlopen), nog één keer in mijn leven onder de 70 kilogram wegen (moet te doen zijn) en door de week minder of geen alcohol nuttigen (lastig). Het is niet heel origineel, want meer bewegen en afvallen staan op nummer 1 in de top 10 van goede voornemens. Na 23 dagen kan ik natuurlijk nog niet zeggen dat het is gelukt, maar er zijn letterlijk en figuurlijk al veel stappen gezet! Verder ga ik natuurlijk ook dit jaar weer mijn plastic apart inzamelen (dit was een tijdje weggezakt), mijn moestuin inrichten en lekker oogsten. Voor zover zijn het allemaal haalbare plannen. Mijn zaaiplan voor 2014 ligt al klaar!

Plannen maken is leuk en een stuk gemakkelijker dan goede voornemens. Het is meestal een feestje als je een leeg weekend voor de deur hebt staan. Een route uitstippelen voor een zonnige vakantie, dat wil ik ook elke dag wel. Mijn e-tickets voor het voorjaar liggen al in de inbox te wachten. Er is voor mij niets leuker dan een mooi vooruitzicht op een reisje met mijn gezin naar een onbekende bestemming. Maar ik besef ook dat het niet voor iedereen is weggelegd. Op mijn leestafel ligt nog steeds het tijdschrift Quiet 500. Ja, je leest het goed. Geen Quote 500 met het lijstje glimmende vermogens van alle veelverdieners, maar een eenmalig, glossy magazine over de onzichtbare minima in Tilburg. Ik kreeg het blad bij toeval in handen en was behoorlijk onder de indruk van de verhalen over overleven met een heel laag inkomen. Nee, dan heb je geen e-tickets in je mailbox liggen. Dan ben je niet bezig met afvallen, hardlopen of leuke recepten uitzoeken. Dan probeer je elke dag weer je plan te maken om voor je kinderen en jezelf een ontbijt op tafel te zetten.

Mijn Moestuinmoederhart denk al snel: haal een paar tegels uit je stoep en zaai een paar courgetteplanten. Maar dat is geen oplossing voor grote problemen als schulden, huurachterstanden of langdurige werkeloosheid. En hoe simpel ik mijn leven ook probeer in te richten met mijn bespaarplannen, consuminder-gedrag, moestuin en ruilhandel, ik besef maar al te meer dat ik bevoorrecht ben als ik weer een nieuw plan maak. Een dagje weg, ergens iets gaan drinken of gewoon even naar de nieuwe supermarkt in de wijk, het kan hier allemaal in huize Moestuinmoeder. Het is een luxe als je zoveel plannen en goede voornemens kunt maken!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Hilde schreef:

    Wat een mooi initiatief, die Quiet 500!
    En ik denk dat je helemaal gelijk hebt; goed om stil te staan bij het feit dat bepaalde keuzes/plannen/voornemens kunnen maken een luxe is!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s