Bespaartips


wpid-IMG_20140109_131230.jpgIk heb al heel wat bespaarboeken in mijn leven gelezen. Met grote pauzes, want er zijn jaren geweest dat ik de knaken flink liet rollen. Met een goed salaris, kleine kinderen en een druk werkschema belde ik nog wel eens een bezorgdienst, kocht ik veel te dure sperziebonen in de winter en ging ik regelmatig uit eten. In krappere tijden komt de opgedane kennis echter nog altijd van pas. Zoek maar eens naar de boeken van Marieke Henselmans, Hanneke van Veen en Rob van Eeden, Erica Verdegaal of Annemarie van Gaal.

Ik denk dan ook dat ik de meeste bespaartips ondertussen wel uit mijn mouw kan schudden. Vandaag bladerde ik toch nieuwsgierig door het prachtige boek Bespaar met Jamie, dat ik voor een weekje uit de bieb meenam. Jamie Oliver braadt regelmatig grote stukken vlees en verwerkt de restjes in allerlei soepen, stoofschotels, pasta’s en broodjes. Restjes groente gaan in een Engelse pie, een Mexicaanse frittata of een verse pizza. Voor zover niets nieuws onder de zon. Het zijn echter de kleine tips, die vaak onopvallend in een recept staan, die ik graag toevoeg aan mijn arsenaal en zeker eens ga proberen! Daarnaast geef ik je een paar tips uit het boek, die ik zelf al langer toepas. Af en toe dan…

  • Stop een citroen in je kip

Kook een citroen (bijvoorbeeld met de aardappels mee) en stop deze in de kip, voordat deze de oven in gaat. De kip is door de warmte van binnenuit sneller gaar. Dit ga ik zeker een keer proberen, al is het maar omdat het zo grappig klinkt.

  • Oud brood

Verkruimel oud brood in een keukenmachine en meng dit door je gehakt voor een goedkope ovenschotel met minder vlees. Natuurlijk lijkt dit op het toevoegen van paneermeel aan gehaktballen, wat je vast al doet. Ik heb mijn oude brood nog nooit op deze manier in de keukenmachine verkruimeld, dus dat ga ik zeker proberen. Je kunt ook je oude boterhammen laten drogen en fijnmaken in een vijzel. Zo werd het vroeger bij mij thuis gedaan. Het scheelt geen bakken geld in een jaar, maar je hoeft zo minder weg te gooien. Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat je ook heerlijk tosti’s en wentelteefjes kunt maken van je oude boterhammen…

  • Bakvet

Bewaar restjes bakvet in een pot in de koelkast. Dit blijft heel lang goed. Je kunt er een lekkere jus mee maken voor bij je stampot, het toevoegen aan een saus of soep. Je kunt bakvet ook mengen met houtachtige kruiden zoals tijm en rozemarijn en het invriezen in een ijsblokjesvorm. Dit vind ik een idee om te onthouden. Ik houd van een kuiltje met jus in de stampot, maar niet van jus uit een pakje of potje. Als je geen of minder vlees eet bij je stampot, heb je toch de smaak van een lekkere jus.

  • Kweek je kruiden zelf

Deze tip heeft Moestuinmoeder natuurlijk al langer onder de knie. Potjes kruiden uit de supermarkt zijn een stuk duurder en mijn ervaring is, dat ze veel minder lang goed blijven. Vorig jaar kweekte in zelf basilicum, waar ik maanden lang van kon plukken. Met een plantje uit de supermarkt is mij dat nog nooit gelukt. Die staan na een paar dagen toch een beetje slap in de vensterbank. Je moet wel even geduld en aandacht voor de zaailingen hebben. Voor mijn gevoel duurde het eeuwen voordat mijn basilicum groot genoeg was.

Koop je je je kruiden in de supermarkt, dan zitten er vaak veel kleine plantjes in een te kleine pot bij elkaar gepropt. Door deze uit te planten in je tuin of in meerdere potten, heb je meer plezier van dat ene plantje. Geen tip van Jamie, maar wel van Moestuinmoeder!

  • Tortilla’s

Maak je eigen bloemtortilla’s door bloem met olijfolie te mengen. Neem ongeveer 250 gram bloem en 2 eetlepels olie (eventueel wat meer als het te droog wordt). Kneed een soepel deeg en maak er pingpongballen van, die je even onder een natte theedoek laat rusten. Rol ze met een deegroller en een beetje bloem uit tot platte rondjes en bak ze in een hete, droge koekenpan. Dit was vroeger mijn perfecte studentenhap! Ik maakte een schaal gebakken kip, een berg ijsbergsla en knoflooksaus erbij! Als je er de tijd voor hebt, is het een stuk goedkoper dan de kant-en-klare tortilla’s. Misschien heb je wel een kind of twee die het voor je willen doen ;).

  • Restwarmte

Gebruik de gratis restwarmte als je je oven aan hebt gehad om oud brood te drogen of hiervan croutons te maken. Ik zet de oven wel eens eerder uit, maar hier heb ik nog nooit aan gedacht. Misschien kun je op zo’n manier ook wel je tijm of rozemarijn drogen?

  • Vriezer

Mijn kliekjes gaan soms nog in de vriezer, als het de moeite waard is. Kleine beetjes worden kippenvoer. Maar wat ik niet wist, is dat je verse gember ook in kunt vriezen. Ook Spaanse pepers kun je als ze een paar dagen oud zijn, nog altijd in de bovenste lade van je vriezer bewaren. Nog minder verspilling!

Heb jij nog leuke bespaartips voor in de keuken?

Schrijf ze hieronder!

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Simone schreef:

    Van restjes oud (zelfgebakken) brood maak ik paneermeel door deze na het fijnmalen in de oven of warme koekenpan te drogen. Ook maken we regelmatig broodpudding. (Soja) melk met oud brood nat maken, enkele eieren erdoor, wat zoet (stevia/suiker) kaneel en rozijnen of ander gedroogd fruit, desgewenst een (overgebleven) appeltje…in een bakvorm een 20/30 minuten op 175 graden en je hebt een heerlijke tractatie die warm en koud lekker is…succes! Groetjes Simone

    1. susanlambeck schreef:

      Dankjewel voor je tip Simone! Ik heb er wel van gehoord, broodpudding, maar nog nooit gemaakt. Ik zag het zelfs met oude oliebollen, maar die waren hier allemaal al snel op!

  2. Anoniem schreef:

    Soms kan je bij de supermarkt een “baal” rijpe bananen kopen. De uitgelegen kans! Snij ze in stukjes en vries ze in. Heerlijk in de yoghurt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s