De beste restjes


pompoensoep receptMoestuinmoeder wenst je voor 2014 de beste restjes! Hoewel restjes een negatieve bijklank hebben, denk ik dat je met restjes echt je voordeel kunt doen. Restjes, overblijfselen, overschotten, het geeft immers allemaal aan dat je nog iets hebt! En vaak is dat meer dan genoeg om te genieten.

Ik hoop dit jaar elke maand een restje salaris over te gaan houden. Met mijn nieuwe bijbaan ga ik proberen om alle salarisrestjes te verwerken tot een heerlijke buffer. De restjes overbodige (lees: te klein geworden) kledingstukken liggen al klaar voor een kledingruilavondje in het voorjaar. En de restanten speelgoed, kinderkleding en huisraad worden natuurlijk op de vrijmarkt verpatst. Altijd goed voor een gezellige dag en weer wat zakgeld. Mijn moestuin en vriezer bieden mij nog elke dag restjes groente: een paar boerenkoolplanten staan er nog fris en helder bij. De spruitenplanten geven nog oogst. Achterin mijn vriezer liggen nog wat tuinbonen, snijbonen, bakjes rode kool en restjes pompoen. En zoals elk jaar heb ik ook deze decembermaand te veel lekkers in huis gehaald. Wij gaan zeker nog genieten van overschotten aan noten, chocola, stokbrood, kruidenboter en toastjes! Leve de restjesdag, al zou ik er misschien wel een hele restjesweek van kunnen maken.

Na de feestdagen maakte ik een gezonde soep van mijn restjes. Ik had nog een aangebroken pakje kookroom, een zielige paprika en een pompoen die bijna wegliep. Doordat ik uitschoot met de pot paprikapoeder werd ik verrast met een overheerlijke maaltijd, die ik graag met je deel.

Recept pompoen-paprika-soep

1 kleine pompoen
1 rode paprika
1 ui
1 klein blikje tomatenpuree
2 teentjes knoflook
1 liter kippenbouillon
1 flinke theelepel paprikapoeder
Kookroom

Snipper de ui en de knoflook en fruit deze aan in wat olijfolie. Verwijder de zaden van de pompoen en paprika en snijd deze in grove stukken. Voeg de groente toe aan het ui-mengsel. Schiet flink uit met de paprikastrooier (of schep een theelepel zo vol als je kunt). Roer het paprikapoeder door de groente en laat het geheel even zachtjes bakken. Giet de bouillon erbij en laat de soep ongeveer 10 minuten koken. Controleer met een vork of de pompoen(schil) gaar is. Draai het vuur laag en voeg het blikje tomatenpuree toe. Pureer met de staafmixer en maak de soep af met een scheutje kookroom en peper en zout naar behoefte. Duik vervolgens je kelder, keukenkast of koelkast in en combineer deze soep met jouw lekkerste restjes!

Behalve de beste restjes wens ik je natuurlijk een gezond, goedkoop en gelukkig 2014 toe!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s