Balansburger


balansburgerIk heb ook wel eens een selfie gemaakt, maar toen dit het woord van het jaar 2013 werd, was ik toch een beetje verbaasd. Ik vind het namelijk echt geen Nederlands woord. Maar ook het woord participatiemaatschappij roept bij mij geen jubelstemming op. Het is Nederlands, maar ik krijg meteen de neiging om een potje lulkoekbingo te spelen. Ik participeer mij gek, met een deeltijdbaan, vrijwilligerswerk en burenhulp. Maar nee, mijn woord van 2013 is balansburger. En dat heeft niets te maken met een nieuw hamburgergerecht of een dieet.

Op trendsverwachting.nl werd aan het begin van dit jaar de balansburger uitgeroepen tot dé nieuwe trend. ‘Gewenning aan de langdurige recessie treedt op en zorgt ervoor dat men de tering naar de nering gaat zetten. Men past eindelijk de levensstijl aan een relatief lagere levensstandaard. Dat geeft extra energie en rust.’ Zonder dat ik het wist deed ik dus al enige tijd mee aan een heuse trend!

Het Nieuwe Genieten wordt het ook wel genoemd: meer doen met minder, zelf activiteiten ontplooien in plaats van veel geld neertellen voor standaard entertainment.

Wij lieten alle dure pretparken links liggen en brachten uren door in onze moestuin. Dat is inderdaad geen rollercoaster, maar het heeft mij dit jaar veel geluk gebracht, naast een wekelijks pakket vol met heerlijke groente en fruit.

Betekent dit dat je als balansburger je de rest van je leven als een vrek moet gaan gedragen? Dat je koffie moet gaan zetten door een oude sok? Ja, er zijn mensen die dat doen, zag ik in het programma Extreme Cheapskates! Of dat je jezelf op moet sluiten in tweedehands kleren met de verwarming op 15 graden? Ik vind van niet. Als balansburger mag de je ene dag lekker snoepen en ga je de volgende dag weer op dieet. Je combineert je hobby’s, werk en gezin op een manier waarbij je in balans blijft. De ene ochtend trek je een tweedehands jurkje uit de kast en de volgende dag geniet je van je dure jas. Of tegelijk! Zolang je naar geen enkele kant doorslaat, blijf je als balansburger lekker in balans met het goede uit twee werelden. Ben jij ook een balansburger? En hoe pak jij dit aan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s