Natte watjes


spruiten receptVroeger aten wij ze thuis met piccalilly, een zurige saus die volgens mij niemand meer op tafel zet. Ook verstopte mijn moeder ze wel eens in de lasagne, maar dat was geen succes. Mijn kinderen halen er ook hun neus voor op. Verdronken in appelmoes, mayonaise of pindasaus weten ze de groente nog wel weg te werken, maar ik kan je vertellen dat het een eeuwigheid duurt. Ik vind ze echt heerlijk, maar ik ben de enige fan hier in huis. Want ook manlief gruwelt er een beetje van. Hij noemt het warme watjes. Ik heb het over spruitjes.

Het komt dus regelmatig voor dat ik dagenlang tegen een bak met spruitjes aankijk. Steeds komen er andere keuzes op het menu en worden de spruiten steeds verder achterin de koelkast geschoven. Ik heb zes planten in mijn moestuin, waar ik voortdurend van kan oogsten. Kán oogsten inderdaad, want vaak blijven ze aan de plant zitten. Ze groeien door tot het schattige poppenhuiskolen zijn. Daarom eet ik tegenwoordig gesneden spruitjes bij de lunch. Dat lijkt misschien raar, maar ik maakte een recept met ei en walnoten. Zomaar, omdat het voorhanden was. Ik heb het nog niet met mijn gezin gedeeld, maar één ding is zeker: het lijkt in de verste verte niet meer op de warme watjes van vroeger. Laat me weten wat jij van dit gerecht vindt!

Spruitenschotel met ei

Spruiten
Eieren
Kurkuma
Peper en zout
Walnoten
Olijfolie

Snijd de spruiten fijn in plakjes. Ze mogen uit elkaar vallen. Zijn de stronkjes te groot, snijd deze er dan uit. Verhit een scheut olijfolie in de koekenpan en roerbak de spruiten op een niet te hoog vuur. Laat ze twee minuutjes zachtjes bakken en roer er kurkuma doorheen. Verzamel de spruiten in het midden van de pan en breek de eieren erboven. Je kunt zelf bepalen hoeveel spruiten en eieren je in de pan doet. Laat het ei stollen. Serveer met peper, zout en een handvol walnoten er omheen. Ook lekker als vegetarisch bijgerecht.

4 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Wendy Lambeck schreef:

    al eens stamppot spruitjes met spekjes erdoor geprobeerd?? dat gaat er hier bij iedereen die zegt niet van spruiten te houden in als koek! overigens helpt het om spruiten te koken in bouillon of in water met een fikse scheut melk erdoor, dat neemt wat van de bittere smaak weg.

    ennuh…. piccallilly lusten mijn mannen niet, maar ik vind het heerlijk bij de boerenkool of kapucijners, kan ik aanraden. bij spruitjes zou ik het zelf ook niet eten.

    1. susanlambeck schreef:

      Ja, de stampot gaat er nog wel redelijk in. Bedankt voor de tips! X

  2. dora schreef:

    Heb je een keertje een overschot aan spruitjes, altij welkom! Wij zijn fans!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s