Lijstjes


IMG_20131212_113806Het is weer de tijd van het jaar. In december buitelen de jaaroverzichten over je heen. De mooiste nieuwsmomenten of beste hits: het is weer tijd voor de lijsten. Het maakt niet uit wat er op staat of in welke vorm ze gemaakt zijn, ik ben sowieso dol op lijstjes. Overzichten in excell, takenlijstjes of boodschappenbriefjes: zonder een duidelijke structuur raak ik uit balans. Ik heb graag grip op de zaak. Nu is het echt niet zo dat ik van uur tot uur mijn dag indeel of alleen met een reisschema op vakantie ga. Maar als er iets in mijn schema verandert, heb ik wel eens moeite om te schakelen. Afgelopen zomer had ik dan toch een grote misser. Ondanks de agenda in mijn iPhone was in ik de ruststand beland. Het was dan ook schrikken toen ik met mijn gezin een dag te vroeg voor een dicht appartement in Parijs stond. Na een ontspannen kampeerweek was mijn lijstje op de achtergrond geraakt.

Dit voorjaar ben ik begonnen met een moestuinlijst. Ik wilde weten hoeveel oogst ik in een jaar uit mijn volkstuin kon halen. Geïnspireerd door het boek Mijn tuin is goud waard, maakte ik een overzicht van alle groenten die ik had gezaaid. Al doende kwamen daar de bessen, appels en peren bij. Sommige rijen bleven opvallend leeg, zoals de knoflook en de knolselderij. Daarvan verschenen niet eens de plantjes. Andere gewassen hadden niet genoeg aan een rijtje in mijn moestuindagboekje. De aardbeien spanden de kroon. Kilo’s sappige vruchten kwamen uit de tuin. Uiteindelijk ging ik steeds meer wegen (aardappels) en tellen (pompoenen). Maar soms vergat ik ook wat en vroeg ik me af of ik nu 3 of 5 rode kolen had geoogst. Tenslotte kwamen er ook nieuwe categorieën bij: groenten die ik van andere volkstuinders kreeg en een telling van alle potten jam die ik maakte met fruit uit de natuur.

Lijstjes geven overzicht en in het geval van mijn moestuin een rijk gevoel. Als ik al die streepjes en getallen zie staan, heb ik al heel wat boodschappen uitgespaard. Boodschappenlijstjes maak ik dus zelden meer, want een ritje naar de moestuin bepaalt bijna elke dag wat er op ons bord ligt!

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Daar ga ik dit jaar ook eens mee beginnen, opschrijven wat ik zaai en wat ik oogst…want heb eigenlijk geen idee…dus goed plan!! fijn weekend!

    1. susanlambeck schreef:

      Dankjewel Annemiek, jij ook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s