Kastanjebruin


tamme kastanjesAls ik niet een geboren blondine was, zou ik het wel weten: ik zou door het leven gaan met van dat ellenlange kastanjebruine haar à la Julia Roberts. Geen long blond animal waar Golden Earring over zong, maar een natural beauty, het hele jaar door. Met het peper-en-zout haar dat ik nu heb, zou ik nooit meer die allesvernietigende highlights hoeven bij te werken. En in de herfst, het jaargetijde waarin ik altijd de neiging heb om mij voor een half jaar te verstoppen in een winterslaap, zou mijn haar glanzen, stralen en sprankelen. Het bruin van kastanjes vind ik een van de mooiste kleuren uit de natuur.

Met twee tieners in huis zijn de herfstwandelingen tegenwoordig op een hand te tellen, want de tijd van rode kaplaarsjes, zakken vol eikels en kastanjes en verwondering over rood-met-witte-stippen kabouterpaddestoelen is vervlogen. Desondanks lukte het mij van de week om een uurtje kastanjes te zoeken met mijn jongste moestuinzoon. We raapten ruim honderd mooie exemplaren. En terwijl ik dacht dat kastanjes poffen iets was uit vroegere tijden, lees en hoor ik dat veel liefhebbers op kastanjetocht gaan.

Wil je zelf ook gaan rapen, let er dan goed op dat je de tamme kastanjes kiest. Deze zitten met zijn tweeën of drieën in een stekelige bolster en hebben een harig puntje aan de bovenkant. De tamme kastanje heeft een enkel blad met een zaagrand, terwijl de wilde paardenkastanje een vijfvingerig blad heeft. Doe de kastanjes thuis in een bak met water: de kastanjes die boven komen drijven, zijn niet goed. Gooi deze weg of geef ze cadeau aan de composthoop. Duik het internet op voor leuke recepten en experimenteer met koken, poffen en pureren! Ik bakte ze 20 minuten in de pan. Het viel nog niet mee om ze uit de schil te krijgen, dus misschien moet ik de volgende keer nog wat andere technieken uitproberen.

De man van mijn collega maakt er een dagtaak van. Borden vol kastanjes staan op de vensterbank te drogen om verwerkt te worden in kastanjegerechten en kastanjemeel. Hij vermaalt de kastanjes om er vervolgens Toscaanse koek van te bakken. De Italianen overleefden de oorlog door het eten van kastanjes. Kijk, zo’n opbeurend bericht bevalt mij wel in deze crisis. Rapen dus! Volgens mijn collega moet je ze eens koken met laurierblad en er venkel bij eten. Ik ga het deze week allemaal proberen.

En zij zijn echt niet de enigen die deze glanzend bruine boomvruchten uit de natuur eten. Op Twitter gaf @BoswachterRob deze week tips voor het zoeken van goede kastanjes. In het weekend gaan mensen gezellig met elkaar kastanjes poffen. Ze maken puree en soep. Er gaat een hele nieuwe wereld voor mij open. Ik heb al een paar recepten gevonden op de website van Biobudget. Nu het werk in de moestuin al een beetje stil ligt, kan ik de bossen af gaan struinen. Ik zie een nieuwe trend aankomen. Kastanjebruin is het nieuwe blond!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s