Pompoenenleed


pompoenenEen paar jaar geleden zag je het nog, maar inmiddels lijkt het uit het straatbeeld te zijn verdwenen: de pompoen bij de voordeur. Aan het einde van de zomer verschenen er steeds meer van die schijnbaar spontaan bedachte sfeerhoekjes. Een of twee pompoenen, een bolchrysant en als je het echt te bont wilde maken, werd het geheel nog eens geflankeerd door een beschilderde dakpan. Of een bloempottenmannetje. Ik ken een huis waar zo’n figuurtje nog staat. Reuze handig als herkenningspunt, want als ik mijn zoon op moet halen bij zijn klasgenootje, bel ik altijd bij het goede huis aan.

Maar het tij lijkt gekeerd te zijn. De enige pompoenen die ik laatst zag liggen, lagen achter glas in een trapportaal. Niemand legt zijn spullen immers nog buiten op de stoep. Zeker geen verse, dure groente. Het is crisis. Een mooie oranje pompoen kost toch al snel een paar euro. Toen ik dichterbij kwam, zag ik echter dat de pompoenen erg kunstmatig gerimpeld waren. Ik heb het niet kunnen controleren, maar ze leken wel van plastic. Na de nep-kerstboom hebben we de plastic pompoen, die je elk jaar weer van zolder kunt slepen en achteloos bij je deur parkeert. Alsof je wilt zeggen: “Ja hoor, kijk mij, net terug uit de moestuin.” In ieder geval lijkt het zo te zijn dat de echte pompoen in de soep belandt.

Moestuinmoeder oogstte dit jaar 8 pompoenen. Volgens mijn jaarplanner is dit genoeg voor een gezin van 4 personen. Omdat er een paar grote exemplaren tussen zaten, gaf ik toch al wat weg. Ik kookte deze week een paar liter soep, waarvan ik wat doneerde aan De Langste Eettafel, een project tegen eenzaamheid. Moestuinmoeder werd door een vriendin op Facebook benaderd om een bijdrage te leveren in de vorm van oogst. Zij had de moedige schoenen aangetrokken om mensen uit haar buurt te vragen voor een lunch: een prachtig gebaar! Ik hoop dat de genodigden er lekker van aten.

Een alleenstaande buur of een pompoen: je laat ze geen van beiden in de kou staan. Je buurtgenoten kunnen inspirerende mensen zijn met een levensverhaal, die je dagelijks voorbij loopt zonder erbij stil te staan. En wat die pompoen betreft: het is een kostbare groente, die er maanden over doet om te groeien. Ga er respectvol mee om. Voed jezelf ermee en geeft wat aan je gezin of de mensen om je heen.

Pompoensoep

Een grote biologische pompoen
2 uien
2 teentjes knoflook
1 rode peper (met of zonder zaadjes)
Een halve theelepel kurkuma of kerriepoeder
Een halve theelepel gemalen komijn
Een liter groente- of kippenbouillon
Een klein blikje tomatenpuree
Olijfolie
Peper en zout

 • Was de pompoen goed en snijdt ‘m doormidden. Haal de pitten eruit, die je eventueel wast en laat drogen. Deze kun je volgend jaar zaaien. Met heel veel geduld kun je ze ook pellen en opeten, maar daar waag ik mij niet aan.
 • Snijdt de pompoen in evengrote stukken. Laat de schil er gewoon aan zitten.
 • Snijdt de ui, de rode peper en de knoflook en fruit deze met de kruiden in olijfolie. Als je van heel pittig houdt, doe je de zaadjes van de rode peper erbij.
 • Doe de pompoen erbij en bak die zachtjes even mee. Giet de bouillon erbij. Laat de soep ongeveer een half uur zachtjes koken.
 • Check of de pompoen zacht is. Doe de tomatenpuree erbij en pureer de soep met de staafmixer.
 • Strooi wat peper en zout naar je eigen smaak door de soep.

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Valhalla schreef:

  Oh wat jammer van jouw buurt, hier op het dorp liggen ze nog wel her en der hoor. En ik zag een tuin met een grote bloempot, hierin zaten een soort gele courgettes waarop iemand oogjes had getekend, zodat het net badderende eendjes leken? lol… huisvlijt…

  Pompoenen vind ik geweldig om te kweken, maar heb m’n eigen oogst weggegeven omdat ik ze echt niet zo lekker vind als dat ik altijd denk. Overigens heeft mn bioboer ze voor een euro, in het seizoen… mocht ik spijt krijgen van mijn vrijgevigheid, haha.

  1. susanlambeck schreef:

   In de stad is het een ander verhaal. Het gebeurt helaas regelmatig dat er groente of planten uit (volks)tuinen gestolen worden. En pompoenen voor een euro, helaas kunnen we daarvan hier alleen maar dromen šŸ˜‰

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s