Onbetaalbaar


bloemkool
Bloemkool telen met je zoon is eigenlijk onbetaalbaar…

Voor niets gaat de zon op. En met af en toe een regenbuitje groeien de planten in mijn moestuin lekker door. Maar is de groente die je oogst dan ook gratis? Soms lijkt het zo, maar niets is minder waar. Deze week oogstte ik een biologische bloemkool van eigen teelt. De plantjes had ik van mijn volkstuinbuurman gekregen, dus strikt genomen kostte de bloemkool mij geen geld. Maar wel een stukje grond, een schep mest en heel wat uurtjes tijd. In de supermarkt betaal je voor een kleine biologische bloemkool op dit moment €2,39. Wil je met een 4-persoons gezin biologisch eten, dan is dat een kostbare aangelegenheid. Het lijkt er dus op dat een volkstuin een grote cashcow is. In het boek Mijn tuin is goud waard berekent een Franse moestuinman dat zijn tuin duizenden euro’s opbrengt. Hij zette een jaar lang als zijn kosten en baten op een rij. Aantrekkelijk idee, of niet?

Als je een moestuin begint met het doel om geld te besparen, is dat best een goed idee. Je kunt klein beginnen met een paar balkonbakken of het groots aanpakken met een volkstuin van formaat. Maar hoe dan ook kost het aardig wat tijd en geld. Onafhankelijk van je plannen moet je rekenen op enige investering voor planten, zaden, gereedschap en mest. Toen ik vorig jaar begon met mijn volkstuin van 200m2 gaf ik op zijn minst 500 euro uit. Tweedehands tuingereedschap is schaars en goedkoop materiaal gaat snel kapot. Het kopen van zaden en planten liep al snel in de papieren. En duurzaam hout voor een compostbak is niet goedkoop. Tel daarbij alle kleine bedragen op voor touw, netten, paaltjes en bijvoorbeeld plastic buizen en zeil. Zelfs als je veel materiaal hergebruikt, moet je af en toe je portemonnee trekken. Als je in de winkel 19 cent voor een (niet-biologische) courgette betaalt, moet je voor jezelf dus bedenken of het de investering waard is en waarom je een moestuin wilt beginnen. Je doet het er niet even bij en het is zonde van de investering als je na een jaar weer stopt.

Dit tweede jaar heb ik al veel minder in mijn tuin hoeven te investeren en begin ik te verdienen. Mijn gereedschap, palen en netten heb ik immers al. Door het zelf winnen van zaden – zoals van radijs en erwten – heb ik ook minder hoeven kopen. Ik zaai in principe alle plantjes zelf en ruil met mijn volkstuinburen. Met een betere zaai-planning kan ik nu doorlopend met 4 personen dagelijks groente uit mijn tuin eten en de diepvriezer vullen. Maar niets gaat vanzelf, behalve de regen, zon en wind. Ik houd mijn uren niet bij, maar schat in dat ik gemiddeld 1-2 uur per dag in mijn moestuin ben.

Als je houdt van het buitenleven, niet bang bent voor vieze handen en je wilt graag lokaal en biologisch eten, dan is een moestuin de investering absoluut waard. Je hebt bovendien geen tijd meer voor dure hobby’s en door al het spitten kan je sportschoolabonnement de deur uit. In een onderzoek in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde wordt zelfs voorzichtig de conclusie getrokken dat het houden van een volkstuin bijdraagt aan gezond ouder worden. Zit je aan te kijken tegen een volle wasmand en zie je het even niet meer zitten? Een uurtje schoffelen doet wonderen. En dan is zo’n tuin een bron van onbetaalbare rust en plezier. Ik zou mijn smoestuin niet meer willen missen!

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. theonlymrsjo schreef:

    Wat een duidelijk en reëel artikel! Dank daarvoor.

    1. susanlambeck schreef:

      Wat fijn om dit te horen! Als je vragen hebt, stel ze gerust. Fijn weekend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s