Spierballenkoeken


Havermoutkoeken met rozijnenMet twee opgroeiende jongens in huis is de voorraadkast steeds sneller leeg. Ook mijn collega-moeders hoor ik erover klagen. Zeker als je zelf overdag weg bent terwijl je puber eerder uit school is, vliegen de koeken de kast uit. Wij hanteren hier het principe op=op. Een keer per week komt er een nieuwe lading tussendoortjes en fruit. En al mijn gezonde pogingen ten spijt gaat de voorkeur altijd uit naar suikerwafels. Hoewel ze spotgoedkoop zijn en hier gretig aftrek vinden, denk ik dat de voedingswaarde nul is.

Vanmiddag bedacht ik met de inhoud van mijn kelderkast een nieuw recept. Koeken met havermout en rozijnen. Ik kocht er ooit een bij een hip koffiecafé in de stad en was meteen verkocht. Dat moet toch simpel (en goedkoper) na te maken zijn? Toevallig had ik nog potten vol rozijnen en havermout staan. Ik ben namelijk de enige gezondheidsfreak hier in huis die dat eet. Havermout zit vol met vezels en voedingsstoffen. Het schijnt dat het echt krachtvoer is en dat bodybuilders het elke dag eten. Kan ik daar misschien indruk mee maken bij mijn jongens?

Ik vogelde op internet uit wat ik ongeveer nodig had en tijdens het roeren en kneden voegde ik nog wat ingrediënten toe. Ik bakte twee blikken vol met kanjers van koeken. Spierballenkoeken, noem ik ze. Want bij het kneden en vormen van het deeg, komt wel wat power van pas. Het hele huis ruikt inmiddels naar vers gebakken koeken. Trots en goudbruin liggen ze te wachten. Maar hoe mooi ze er ook uit zien, mijn jongste zoon, het eerste proefkonijn, vindt ze niet zo heel erg lekker. Van mijn meest enthousiaste moestuinkind had ik juist wel wat meer verwacht. Missie mislukt. Stiekem denk ik al dat ze allemaal voor mij zijn. Zo kom ik de week wel door. Maar later nemen manlief en mijn oudste zoon ook een hap van de gezonde koeken. Helaas voor mij, ze vinden ze heerlijk. Lekkerder dan de suikerwafels. Na een partijtje armpje drukken, maak ik voor de mannen een lunchpakketje klaar. En door het vele spitten in de moestuin win ik gelukkig van mijn puberzoon. Nu nog wel.

Recept havermoutkoeken met rozijnen

125 gram roomboter
175 gram lichtbruine basterdsuiker
Een zakje vanillesuiker of het merg uit een vanillestokje
125 gram havermout
125 gram tarwebloem
2 middelgrote eieren
1 eetlepel honing
150 gram rozijnen
1 theelepel kaneel
Een snuf zout
Een half zakje bakpoeder

Verwarm je oven voor op 180 graden.
Smelt de boter au bain marie en meng deze met de suiker, vanille(suiker), honing en eieren.
Meng de droge ingrediënten met elkaar: meel, havermout, bakpoeder en kruiden.
Schep voorzichtig het havermoutmengsel bij de botermix.
Meng de rozijnen erdoor. Je hebt nu een heel dik deeg.
Maak je handen nat en maak van je deeg kleine ballen, formaat pingpongbal.
Leg de ballen op een bakblik met bakpapier, minstens 3 cm uit elkaar.
Druk elke bal mooi plat voor een ronde koek.
Bak je koeken in 12-14 minuten lichtbruin.
Terwijl de koeken afkoelen, daag je je partner of gezin uit voor een potje armpje drukken.

6 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Margot schreef:

    Wat een leuk verhaaltje en dank voor het recept! Ik ga ermee aan de slag. Ben erg benieuwd of ze hier in de smaak vallen!

    1. susanlambeck schreef:

      Veel succes! Ik denk dat ze hier morgen op zijn…

  2. Heidi schreef:

    Dat probeer ik zeker ook eens, maar het armpje drukken hoeft niet zo. Ik win al lang niet meer van de pubers…

    1. susanlambeck schreef:

      Haha! Ik geniet er dan nog maar even van 😉

  3. Elisa schreef:

    Wat super leuk, ik ga ze zeker een keer proberen.

    1. susanlambeck schreef:

      Leuk, veel succes! Ik ga ze deze week zelf weer maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s